Dr. Dolittle (1998)

DOCTOR DOLITTLE (Originalni naziv)

komedija obiteljski sf

Eddie Murphy u ulozi veterinara koji može razgovarati sa životinjama

 
Režija: Betty Thomas
Scenarij: Nat Maudlin, Larry Levin
Uloge: Eddie Murphy, Ossie Davis, Oliver Platt, Peter Boyle, Richard Schiff, ...

Filmografija

Nakon niza kazališnih komada, mjuzikala, animiranim filmova, radio predstava i audio knjiga, 1998. je prikazana i druga filmska adaptacija dječjih priča Hugha Loftinga. Glavna rola u ovoj uspješnoj obiteljskoj komediji pripala je slavnom Eddieju Murphyju, koji je s lakoćom odradio ulogu doktora koji razgovara sa životinjama.Dr. Dolittle se pokazao kao pun pogodak na kino-blagajnama te je iznjedrio još četiri nastavka od kojih u drugom Murphy ponavlja svoju rolu, dok u iduća tri njegova kći, koju tumači Kyla Pratt, preuzima glavnu riječ.

Dr. John Dolittle (E. Murphy) predan je otac, suprug i cijenjen liječnik u ordinaciji koju vodi sa svojim partnerom dr. Markom Wellerom (O. Platt). No, dr. Dolittle ne zna da pati od potisnutih sjećanja iz djetinjstva. Tada je, naime, bio uvjeren da može razgovarati sa životinjama. Kad jedne večeri doživi automobilsku nesreću pregazivši psa, sjećanja mu se vrate, te odjednom može čuti svaku životinju na koju naiđe.Pomisli da je lud i odluči otići na odmor sa suprugom Lisom (K. Wilson), ali sve je više životinja koje pokušavaju razgovarati s njim...Prihvativši, ipak, da je obdaren neobičnim moćima, dr. Dollitle postane veterinar kojemu počnu dolaziti sve životinje koje imaju zdravstvenih tegoba...

Popularne priče o doktoru Dollitleu za djecu i mlade književnika Hugha Loftinga (1886.-1947.) zaživjele su nekoliko puta na filmu - u glazbenoj komediji "Doctor Dolitlle" Richarda Fleischera iz 1967. s Rexom Harrisonom u naslovnoj ulozi. Trideset i jednu godinu kasnije holivudski su se producenti ponovno sjetili iznimno filmičnog predloška, pa su uz pomoć najnovije računalne tehnologije odlučili realizirati novu inačicu luckastih pustolovina darovitog veterinara i njegovih četveronožnih pacijenata.

Režija je povjerena Betty Thomas (I, Spy), dok je u osuvremenjenoj priči glavnu ulogu dobio jedan od vodećih američkih komičara, osobito kada su u pitanju komedije za djecu, Eddie Murphy. Premda se Murphy etablirao kao interpret u puno sočnijim akcijskim komedijama poput "Policajca s Beverly Hillsa" i "Zavjere u San Francisu", devedesete su ga katapultirale upravo kao najomiljenijeg dječjeg komičara (Luckasti profesor). Murphy se stoga pokazao idealnim izborom za ulogu šašavog doktora koji može razgovarati sa životinjama o čemu najbolje svjedoči uspjeh filma u svjetskim kinima koji je sa zaradom od 260 milijuna dolara bio jedan od najgledanijih naslova u 1998.

Priča je doživjela nužne korekcije u smislu modernizacije izvornika, pa se tako radnja zbiva u suvremenom San Franciscu. No, ono što je najfascinantnije kod ovog projekta je izvrsno korištenje životinjskih likova koji su uz pomoć računalnih programa, animatronike i pravih životinja predstavljeni kao punokrvni karakteri s posudbama glasova poznatih glumaca (Albert Brooks, Chris Rock, John Leguziamo). Uz Murphyja u filmu nastupaju i Ossie Davis (The Scalphunters) i Oliver Platt (Beethoven), a hit iz filma "Are You That Somebody?" otpjevala je pokojna glumica i pjevačica Aaliyah (Romeo Must Die). "Doctor Dolittle" je 1999. zahvaljujući sjajnom nastupu male Kyle Pratt nominiran za Young Artist Award.


Komentari (1)

Foto