petak, 03.05.2024 22:55

Izgubljeni gradovi Trojanaca (2021)

Lost Cities of the Trojans (Originalni naziv)

dokumentarni

Je li se Trojanski rat uistinu dogodio?

sez.1 ep.2Je li se Trojanski rat uistinu zbio? U Amsterdamu jedan tim razmatra rad starih istraživača i otkriva nove tragove. U Grčkoj arheolozi iskapaju ostatke grada koji bi mogao biti povezan s Trojom.
 
Režija: Laurent Portes
Scenarij: Gwyn Williams
Uloge: Douglas Rand

Filmografija

Arheolozi posjećuju Tursku, Grčku i Amsterdam u potrazi za istinom i novim dokazima o legendarnoj priči o opsadi i konačnom uništenju drevnog grada Troje.

Trojanski rat stoljećima je smatran mitom; uzbudljivom ratnom pričom o opsadi i konačnom uništenju drevnog grada Troje; očaravajućom legendom koja se prenosi s naraštaja na naraštaj. Međutim, Trojanski rat jedan je od najvažnijih događaja grčke mitologije, a "Izgubljeni gradovi Trojanaca" novi je dokumentarac koji oživljava tu legendarnu priču. Vrhunska grafika, zračne snimke koje oduzimaju dah i inovativne računalne animacije otkrivaju nam ključna arheološka nalazišta i rekonstruiraju uništene trojanske građevine u dvodijelnoj dokumentarnoj seriji. U dvije 70-minutne epizode arheolozi posjećuju Tursku, Grčku i Amsterdam, dolaze do novih spoznaja i istražuju djela stručnjaka za povijest, i sadašnjih i bivših, kako bi otkrili nove dokaze i došli do istine. U Turskoj arheolozi istražuju kipove koji im potvrđuju da je doista riječ o lokaciji povijesnog grada Troje te pronalaze dokaze u krajoliku koji to područje povezuju s Trojom kako su je opisali Homer i drugi antički pisci. Tim u Amsterdamu istražuje dokaze koji datiraju taj lokalitet i pokazuju koji bi od brojnih povijesnih slojeva mogao odgovarati razdoblju kad se navodno dogodio Trojanski rat. U međuvremenu, tim u Grčkoj dolazi do nevjerojatnog otkrića – drevne glinene svjetiljke s prikazom trojanskog ratnika koji bježi iz Troje. Povjesničari istražuju slavnu priču te pritom otkrivaju teorije o tome na čemu se temelji legendarna priča.

Komentari (0)

Foto