Diana, kraljica srca (1998)

Diana, Queen of Hearts (Originalni naziv)

dokumentarni

Priča o životu princeze Diane

 
Režija: Jenny de Yong
Scenarij: Jenny de Yong
Uloge: Princess Diana, Richard Attenborough

Filmografija

Izvrstan britanski dokumentarac bez mnogo patetike portretira Dianu kao iznimno dobru osobu, ženu koja je uvijek nastojala biti još bolja nego što jest, majku koja se posvećivala svojoj djeci, s namjerom da ih odgoji drugačije nego što se odgajaju djeca na britanskom dvoru.

Lady Diana rođena je 1961. u plemićkoj obitelji kao Diana Frances Spencer. Udala se za princa Charlesa 1982. godine. Njezina ljubavna bajka osvojila je Britance jednako kao što su s nevjericom i tugom primili vijest o njezinoj smrti, 6. rujna 1997. godine. Odrastala je bez majke, jer su joj se roditelji rastali kad je imala samo šest godina. Bila je povučena među nepoznatima, ali vrlo ekstrovertirana među prijateljima. Bila je izvrsna u plivanju i skokovima u vodu, darovita za pjevanje i ples, ali presramežljiva da bi nastupala.

Kao studentica, zarađivala je čuvajući djecu. Žena koja ju je zaposlila nije znala da joj sina čuva plemkinja, a pogotovo nije mogla ni slutiti da je Diana buduća princeza. Za princa Charlesa udala se godine 1982. Oni koji su je poznavali kažu da je bila jako zaljubljena. Nakon početnih protokolarnih gafova pomalo je stjecala samosvjesnost. Pokušala je modernizirati dvor i promijeniti odnos članova kraljevske obitelji prema narodu - bila je jednostavna, pristupačna i simpatična. Popularnost joj je rasla, ali je njezin osobni život postajao sve nesretniji. Diana i Charles rastali su se 1996. godine.

Nakon toga, kaže sir Attenborough, učinila je ono što učini većina žena u njezinoj situaciji: skratila je suknju, odjenula visoke pete, dopustila svom frizeru da joj promijeni frizuru. Postala je zavodljiva, pa i koketna. Narod ju je volio još više, a fotoreporteri snimali više nego ikada. Iste godine se zaljubila. Samo godinu dana poslije više nije bila živa...


Komentari (0)

Foto