Sjever i jug (1985)

North and South (Originalni naziv)

drama ratni

Prijateljstvo dva prijatelja stavljeno je na kušnju kada završe na suprotnim stranama

 
Režija: Richard T. Heffron
Scenarij: Douglas Heyes, John Jakes
Uloge: Kirstie Alley, Elizabeth Taylor, David Carradine, Patrick Swayze, Johnny Cash

Filmografija

Serija prati sudbinu dva mladića koji će postati najbolji prijatelji tijekom školovanja na uglednoj vojnoj akademiji West Point. Orry Main (Patrick Swayze) je nasljednik južnjačke plantaže, a George Hazard (James Read) sin industrijalca iz Pennsylvanije. Njihovo prijateljstvo stavit će na kušnju građanski rat, a George i Orry naći će se na suprotnim stranama u vrijeme dok su Sjedinjene Američke Države bile podijeljene na Sjever i Jug.

Na vrhu brda s kojeg se vide polja pamuka sve dokle pogled seže, u mirnom seoskom krajoliku Južne Karoline 1842.godine, smjestila se Mont Royal, kuća na plantaži, njezini robovi te aristokratska obitelj Main. Clarissa, njezin suprug Tillet, njihov živahni sin Orry i njihove dvije kćeri Ashton (Terri Garber) i Brett (Genie Francis).Devetnaest godina prije početka Građanskog rata George Hazard, sjevernjak iz i 'sjevernjačke' obitelji Hazard iz Pennsylvanije, i Orry Main, južnjak iz obitelji aristokrata i vlasnika plantaža iz Južne Karoline, upoznaju se i sprijatelje na putu za vojnu akademiju West Point.

Dvije godine poslije George i Orry odlaze na svoj prvi dopust. Orry otprati Georgea u Belvedere, dom obitelji Hazard, gdje upozna Georgeovu obitelj. Orry zatim otputuje u Južnu Karolinu u posjet svojoj obitelji koja je pozvana na vjenčanje na Resolute, obližnje imanje imućna sredovječnog Justina LaMottea. Justin se ženi prekrasnom Madeline Fabray, djevojkom u koju je Orry zaljubljen otkad su se upoznali prije dvije godine.


Komentari (2)

Foto