Dawson's Creek (1998)

Dawson's Creek (Originalni naziv)

drama

Uzbudljiva priča o četvero tinejdžera koji odrastaju u promjenjivu svijetu

 
Režija: Gregory Prange, David Semal
Scenarij: Kevin Williamson, Chris Levinson
Uloge: James Van Der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams, Joshua Jackson

Filmografija

'Dawson's Creek' zamislio je, razradio i napisao Kevin Williamson ("Vrisak" i "Znam što si radila prošlog ljeta" te 'Vampirski dnevnici'), koji je ujedno i izvršni producent serije. Serija predstavlja donekle autobiografski i gotovo šokantno iskren prikaz tinejdžera koji su suočeni s pravim životnim pitanjima

Zgodan i veoma samozatajan Dawson Leery, obećavajući mladi sineast, svog idola nalazi u Stevenu Spielbergu. Sin jedinac, Dawson je zaokupljen svojom budućom redateljskom karijerom, no istodobno je veoma osjetljiv na promjene u međuljudskim odnosima. Odgovoran i uzoran, Dawson često očajava i dramatizira svoj život i odnose s drugima, usprkos svomu normalnom i naoko savršenu životu.

Ova karakterna crta neprestano živcira njegovu najbolju prijateljicu Joey.  Joey Potter predstavlja mladež  koja se već u ranoj dobi morala suočiti s problemima. Iako ima tek 15 godina, već se morala nositi s time da joj je majka umrla od raka dojke, da je otac bio nevjeran majci te da je završio u zatvoru zbog trgovine marihuanom. Joey živi s neudanom i trudnom sestrom i njezinim dečkom, no zapravo je pravi četvrti član obitelji Dawson. Joey se ondje savršeno uklapa u svoju ulogu kćeri i sestre i odmalena se po ljestvama naslonjenim na kuću penje u Dawsonovu spavaću sobu.

Joey prva počinje preispitivati budućnost svog odnosa s Dawsonom nakon što postane svjesna društvenih normi i činjenice da ju je njezin prijatelj iz djetinjstva počeo privlačiti.     Jennifer Lindley (koju glumi tada17-ogodišnja Michelle Williams) predstavlja profinjenu njujoršku ljepoticu koja plijeni Dawsonove poglede, a možda i srce. Doselila je u Capeside kako bi pomogla djedu i baki nakon djedove bolesti. Jen je tipična nova djevojka u gradu koja se pokušava uklopiti u novu sredinu pod budnim bakinim okom, no ne može nadvladati sve posljedice malograđanskog načina razmišljanja svoje bake. Ne obeshrabruje je Joeyjina bliskost s Dawsonom i Jen ovaj dinamičan par pretvara u potencijalno problematičan trokut.    

Probleme stvara i Dawsonov prijatelj i spretan zavodnik Pacey Witter (kojega glumi tada 19-ogodišnji Joshua Jackson). Autsajder koji se ne osjeća ugodno u svojoj koži, Pacey ne uspijeva zavesti kolegice iz škole, no ostavlja snažan dojam na jednu od profesorica. Želi se svima svidjeti i preuzima velik rizik dok slijedi svoje srce. Zbog toga često biva zgažen, no najčešće iz svega izađe s više dostojanstva nego što je to itko očekivao.    

Agonija i zanos koju osjećate kad su vam mokri dlanovi, preživljavanje puberteta i spoznaja o životu samo su neke teme kojima se bavi serija 'Dawson's Creek' i njezini glavni likovi. U razdoblju kad prijatelji i obitelj imaju golem utjecaj na njihov život i budućnost, ova četvorka zabrinuto se pita kamo su krenuli i što će biti kad odrastu. Boje se da ne počine neku glupost ili pogrešku čije bi posljedice osjećali do kraja života. Sva četiri glavna lika moraju se naučiti nositi sa suprotnim spolom, vlastitom seksualnošću, pitanjem trebaju li početi sa spolnim odnosima i kako te odluke utječu na njihova duga prijateljstva.


Komentari (1)

Foto