Nikola i Aleksandra (1971)

Nicholas and Alexandra (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Biografija slavnog ruskog cara, Nikolaja II.

 
Režija: Franklin J. Schaffner
Scenarij: James Goldman
Uloge: Michael Jayston, Janet Suzman, Roderic Noble, Candace Glendenning, Irene Worth

Filmografija

Raskošno produciran povijesni film, biografija jednoga od najslavnijih careva ruske povijesti, Nikolaja II. Film, sniman u Španjolskoj i bivšoj Jugoslaviji uvelike je bio hvaljen, posebno kostimografija, kamera i scenografija, a i kritika ga je solidno prihvatila.

Petrograd, 1904. Kralj Nikolaj II. (M. Jayston), koji je upravo dobio sina, zaokupljen je problemima oko rusko-japanskog rata koji samo što se nije rasplamsao. Također, jednako velike probleme predstavlja mu i vlastiti narod, koji uporno inzistira na oštrim vladinim promjenama.

Grof Witte i vojvoda Nikolaj savjetuju caru da u što je moguće kraćem i bezbolnijem roku privede rat kraju te da olabavi svoju krutu vladavinu, no car je ustrajan u svojim naumima i ostaje pri autokratskoj vladavini, po uzoru na onu njegova pokojnog oca. Problemi u carstvu još se više zakompliciraju kada se ustanovi da carević boluje od hemofilije, a carica Aleksandra (J. Suzman), ne baš omiljena unutar obiteljskog kruga, zaljubi se u prividno neuglednog seljaka Rasputina...


Komentari (2)

Foto