ponedjeljak, 01.07.2024 01:10

Nogometna groznica (2021)

Fever Pitch! The Rise of the Premier League (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumentarna serija govori o revoluciji u engleskome nogometu

sez.1 ep.4Nakon dvije nestvarne godine u Chelseau, tijekom kojih se sve što bi dotaknuli pretvorilo u zlato, odnos između Mourinha i Abramoviča pogoršava se. Nakon što je Manchester United osvojio naslov prvaka, Mourinha potiču da dovede igrače koje ne želi. Abramovič zatim zapošljava Avrama Granta kao sportskog direktora, dok drugi misle da je špijun. Pojavljuje se još jedan milijarder, bivši premijer Tajlanda Thaksin Shinawatra, koji želi kupiti klub u Premier ligi. Nekoć je razmišljao o tome da kupi Liverpool, a sada je kupio Manchester City za 81 milijun funta. To je uzbudljivo doba za navijače Cityja, ali taj potez ovog milijardera pokazao se kao lažna nada za navijače nebeskoplavih. Godinu poslije Shinawatrina imovina na Tajlandu biva zaplijenjena, zbog čega odlučuje hitno prodati klub. To privlači pozornost neizmjerno bogatih ulagača iz Abu Dhabija, što zauvijek mijenja povijest Premier lige.
 
Režija: N/A
Scenarij: N/A
Uloge: Paul Merson, David Beckham, Alan Shearer

Filmografija

Kad je pet klubova odvažno napustilo Nogometnu ligu 1991. godine, bio je to početak 30-godišnje sapunice u kojoj su glavne uloge imali poslovni magnati, superzvijezde, nezasitni novinari i zagriženi navijači. Priču prenose ljudi koji su je proživjeli - Eric Cantona, Vinnie Jones, Alan Shearer, David Beckham - ali ova priča govori i o tome kako se engleski nogomet iz sporta preobrazio u posao, doslovno preko noći.

Rupert Murdoch i njegov novi satelitski kanal Sky TV postali su neraskidivo vezani za budućnost "najljepše igre". Priljevom milijuna funta došlo je do tektonskih pomaka u tome sportu - neki su bili pozitivni, neki baš i nisu. Novinari su počeli dublje istraživati privatni život novih "rock zvijezda" nogometa, a dolazak uzbudljivih novih igrača iz inozemstva učinio je englesku ligu najuzbudljivijom i najgledanijom na svijetu. Vraćamo se na početak kako bismo vidjeli kako je nogomet u 1990-ima bio odraz britanske kulture i društva, rastuće opsjednutosti slavnim osobama, promjenama značenja muževnosti i ružnog problema rasizma. Početkom 1990-ih engleski nogomet bio je na dnu, godinama praćen huliganizmom i tragedijama. Krajem desetljeća Manchester United, pobjednik Premier lige, bio je kralj Europe. Engleski nogomet postao je globalan.

Komentari (0)

Foto