Američka rapsodija (2001)

AN AMERICAN RHAPSODY / AMERIKAI RAPSZODIA (Originalni naziv)

drama

U potrazi za slobodom i pravdom, obitelj će donijeti najtežu odluku

 
Režija: Eva Gardos
Scenarij: Eva Gardos
Uloge: Scarlett Johansson, Nastassja Kinski, Raffaela Bansagi, Tony Goldwyn, ...

Filmografija

Eva Gárdos snimila je svoju životnu priču, biografsku dramu u kojoj briljiraju dvije od najljepših glumica svojih generacija - Nastassja Kinski i Scarlett Johansson koja je utjelovila Evu Gárdos. Film prati njeno odrastanje od najmlađih dana pa sve do zrelih godina kada otkriva svoj pravi identitet.

Početak je pedesetih godina i mađarski staljinistički režim doživljava svoje mračne vrhunce. Život većine je nepodnošljiv, a posebice pripadnika progonjene buržoazije. Peter Sandor (T. Goldwyn) pokušava spasiti svoju obitelj i omogućiti joj novi početak u Sjedinjenim Američkim Državama. Bijeg završi neočekivano pa na neizvjestan put kreću samo Peter, njegova supruga Margit (N. Kinski) i starija kći Helen (A. Banfalvy). Najmlađa kći, Zsuszi, još je u kolijevci i ostaje s bakom u Mađarskoj. Iako su Sandorovi među rijetkima koji su se dokopali američkoga raja, njihova se životna drama nastavlja. Majka ne podnosi razdvojenost od najmlađega djeteta i počinje borbu za ponovno ujedinjenje obitelji.

Njezina uporna obraćanja najvišim državnim instancama i međunarodnim organizacijama napokon donose plod i komunisti dopuštaju maloj Zsuzsi da otputuje roditeljima. No, djevojčica je zbunjena i ne može se priviknuti na novu sredinu i roditelje s kojima nikada nije živjela. Čezne za domovinom i ljudima koji su ju podignuli i koje naziva mamom i tatom. Kao petnaestogodišnjakinja vraća se u Budimpeštu, ali ni u njoj ne nalazi mir...

Iskusna montažerka (Uncovered, In the Time of the Butterflies), prihvatila se prvi put scenarističkoga i redateljskoga posla i to s popriličnim uspjehom. Njezina emotivna priča, zasnovana na osobnom životnome iskustvu postigla je znatan uspjeh, više kod publike no kritike, te je Gardos dobila priliku za promjenu zanimanja i nastavila pisati scenarije (Children of Glory) i režirati (Too Young to Be a Dad).

Pozitivnom dojmu koji film ostavlja pridonose i glumci, zrela Nastassja Kinski (Mačke, Pariz, Texas), postojani Tony Goldwyn (Sestre, Nixon) i izuzetna Scarlett Johansson (Izgubljeni u prijevodu, Crna Dalija), jedna od najboljih mlađih američkih glumica.


Komentari (0)

Foto