Planina Brokeback (2005)

Brokeback Mountain (Originalni naziv)

drama romantika

Drama Anga Leeja o zabranjenoj ljubavi dvojice mladih kauboja, nagrađena s tri Oscara

 
Režija: Ang Lee
Scenarij: Larry McMurtry
Uloge: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Randy Quaid, Valerie Planche, David Trimble...

Filmografija

"Planina Brokeback" potresan je američki film poznatoga tajvanskoga redatelja Anga Leeja (Tigar i zmaj, Razum i osjećaji, Hulk) koji na neuobičajen način razmatra temu homoseksualnosti, dodirujući sve probleme koji se na nju nadovezuju. Smještena u divnu prirodu američkog Wyominga, priča je to o dvojici kauboja čiji su životi postali trajno obilježeni njihovom zabranjenom ljubavi.

Priča počinje jednog jutra, šezdesetih u konzervativnim pustopoljinama Wyominga kad se šutljivi rančer Ennis Del Mar (Heath Ledger) i rodeo kauboj Jack Twist (Jake Gyllenhaal) susreću na dogovoru za posao kod lokalnog rančera Joea Aguirrea (Randy Quaid). Do tog trenutka obojica su bili prilično uvjereni u to da su stalan posao, žena i djeca sve što žele od života.

Kad ih Aguirre pošalje da rade kao pastiri u pitoresknom okružju planine Brokeback, Ennis i Jack nađu se u situaciji o kojoj nisu ni sanjali. Duboko prijateljstvo i poštovanje ubrzo prerastaju u intimni odnos pun nježnosti. Po završetku ljeta, dečki se moraju vratiti svojim mainstream životima. Ennis ženi Almu (Michelle Williams), srednjoškolsku ljubav, dok Jacku za oko zapinje teksaška kraljica rodea Lureen Newsome (Anne Hathaway).

Četiri godine kasnije, Ennis, koji je kao i Jack u međuvremenu postao otac, prima razglednicu od svog brokebackovskog prijatelja koji je na proputovanju kroz Wyoming. Ubrzo se pokazuje da osjećaji s planine nisu bili samo mladenački hir, a njihova veza, koja je s godinama ojačala, više ne može ostati dobro čuvana tajna...

U glavnim ulogama briljiraju poznati američki glumci: preminuli Heath Ledger, Jake Gyllenhall, Randy Quaid i Anne Hathaway.

"Planina Brokeback" višestruko je nagrađivan film; uz brojne druge osvojio je tri Oscara - za režiju, glazbu (argentinskoga skladatelja Gustava Santaolalle) i scenarij.

 


Komentari (109)

Foto