Opet dolazi gospodin Jordan (1941)

HERE COMES MR. JORDAN (Originalni naziv)

komedija romantika fantastika

Nakon što izgubi život prerano boksač dobije novi život kao milijunaški playboy

 
Režija: Alexander Hall
Scenarij: Seton I. Miller, Harry Segall, Sidney Buchman
Uloge: Robert Montgomery, Evelyn Keyes, Claude Rains, James Gleason, Rita Johnson...

Filmografija

Godine 1942. od sedam nominacija za Oscara nagrađena onima za najbolji scenarij i najbolju izvornu priču, izuzetno solidna fantastična romantična komedija redatelja Alexandera Halla (Moja sestra Eileen) uspjela je adaptacija kazališnog komada "Nebo može čekati" Harryja Segalla, potpisnika scenarija za remek-djelo "Gospodin Smith ide u Washington" Franka Capre.

Kad se zatekne u zrakoplovu koji tijekom leta iznad New Jerseya počne padati, boksač Joe Pendleton (R. Montgomery) pošteđen je patnji zahvaljujući pomoći brižnog anđela imenom Glasnik 7013 (E. E. Horton). A kad dospije na nebo, Joe od nadglednika raja gospodina Jordana (C. Rains) dozna da njegova smrt još nije bila predviđena, te da mu preostaje još 50 godina života. Stoga gospodin Jordan odluči Joeu pronaći novo zemaljsko tijelo, a izbor padne na milijunaša Olivera Farnswortha kojeg su upravo ubili njegova supruga Julia (R. Johnson) i tajnik Tony Abbott (J. Emery). A kad se ponovno nađe na Zemlji, Joe će pored razotkrivanja Farnsworthovih ubojica uz pomoć menadžera Maxa Corklea (J. Gleason) pokušati osvojiti i boksačko prvenstvo, istodobno se zbližavajući s privlačnom Bette Logan (E. Keyes).

Posrijedi je ostvarenje koje je steklo kultni status među ljubiteljima priča o zagrobnom životu, koje su bile vrlo popularne tijekom Drugog svjetskog rata. Riječ je i o pregledno režiranom, zabavnom, nepretencioznom i eskapističkom djelu koje osvaja empatičnim humorom. Ovaj svojevrsni "crowd-pleaser" je 1978. dobio prepravak naslovljen kao i izvorni kazališni komad u kojem je kao redatelj debitirao slavni Warren Beatty.


Komentari (1)

Foto