Mlijeko tuge (2009)

LA TETA ASUSTADA / THE MILK OF SORROW (Originalni naziv)

drama

Peruanska djevojka pokušava izbjeći iste ratne strahote koje je prošla i njena majka

 
Režija: Claudia Llosa
Scenarij: Claudia Llosa
Uloge: Magaly Solier, Susi Sánchez, Efraín Solís, Bárbara Lazón, Delci Heredia, ...

Filmografija

La teta asustada dojmljiva je socijalna drama peruanske redateljice i scenaristice Claudije Llose; film koji, prikazujući stvaran život siromašnih peruanskih seljaka, iznosi priču o ratnim strahotama (referirajući se na nemire u Peruu iz osamdesetih godina) što se posredno odražavaju na silovanim i napaćenim ženama. Snimljen na stvarnim lokacijama peruanske provincije, film sugestivno dočarava tugu i bijedu koja je zadesila stanovništvo opterećeno ratom.

Fausta (M. Solier) je iz malog peruanskog planinskog mjesta, a boluje od rijetke bolesti što se naziva "mlijeko tuge", naime bolesti koja se prenosi mlijekom majki silovanih netom prije ili za vrijeme trudnoće. Iako to proživljavaju i neke druge žene iz njezine okoline, Fausta se mora suočiti s nadolazećim velikim gubitkom - skorašnjom smrti majke. Svjesna da joj sudbina nije naklonjena, te da život koji živi ne pruža neke velike osobne izbore, Fausta odluču uzeti stvari u svoje ruke, ne bi li barem pokušala izbjeći ono što je zadesilo njezinu majku...

Uz vrlo pozitivne kritike, film La teta asustada bio je nominiran za Oscara (prvi peruanski kandidat za tu nagradu), a od jedanaest osvojenih nagrada ističu se Zlatni medvjed i Fipresci nagrada na Berlinskom filmskom festivalu.


Komentari (0)

Foto