Talk Radio (1988)

Talk Radio (Originalni naziv)

drama

Arogantni radijski voditelj noćnog talk showa s tabu temama zainteresira nacionalnu mrežu

 
Režija: Oliver Stone
Scenarij: Oliver Stone, Eric Bogosian, Stephen Singular, ...
Uloge: Eric Bogosian, Ellen Greene, Leslie Hope, John C. McGinley, Alec Baldwin

Filmografija

"Talk Radio", film jednog od najkontroverznijih američkih redatelja Olivera Stona, djelom je baziran na knjizi Stephena Singulara "Talked to Death: The Life and Murder of Alan Berg" te prema drami američkog kazališnog i filmskog glumca i pisca Erica Bogosiana također inspiriranoj životom voditelja Alena Berga.

Barry Champlain (E. Bogosian), osebujni radijski voditelj židovskog podrijetla, vodi popularan noćni talk show na lokalnoj radijskoj postaji u Dallasu u kojem odgovara na telefonske pozive slušatelja. Za talk show se zainteresira jedna od nacionalnih mreža no odluka nije laka jer je Barry voditelj koji se ne libi tabu tema te je često prema svojim vjernim slušateljima, među kojima se nalaze nesretni ljudi, psihički poremećeni, neonacisti, arogantan i uvredljiv. Često prima prijeteća pisma kao i telefonske pozive. Cijelu napetost oko mogućeg prelaska na nacionalnu mrežu Barry nastoji ignorirati te ni malo ne odstupa od svog stila, kontroverznih tema, vrijeđanja i oštrog humora.

Žanrovski na razmeđi drame (u mnogim sekvencama monodrame) i trilera, "Talk Show" je Stonovo ostvarenje iz kasnih 80-ih, istinita priča o voditelju Alanu Bergu poznatom po sukobljavanju u razgovorima, kojeg su ubili isprovocirani pripadnici neonacističke skupine. Eric Bogosian sjajno je odigrao ulogu elokventnog, bezobraznog i ničim sputanog voditelja zatvorenog u prostoru radijskog studija koji je izvrsna kamera snimatelja Roberta Richardsona, trostrukog dobitnika Oscara (Hugo, Avijatičar, JFK) opisala kao amfiteatar u kojem se odvijaju gladijatorske borbe. Na filmskom festivalu u Berlinu 1989., Eric Bogosian je osvojio Srebrnog medvjeda dok je Oliver Stone nominiran za Zlatnog medvjeda.


Komentari (0)

Foto