Tjelesna straža (1961)

YOJIMBO (Originalni naziv)

akcija

Ronin, samuraj bez gospodara pokušavši zaraditi odluči izmanipulirati dva sukobljena klana

 
Režija: Akira Kurosawa
Scenarij: Akira Kurosawa, Ryuzo Kikushima
Uloge: Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Eijiro Tono, Isuzu Yamada, Daisuke Kato, ...

Filmografija

Ovo je remek-djelo jednoga od najvećih japanskih redatelja svih vremena, Akire Kurosawe (Sedam samuraja, Rashomon, Ran). Priča je to o roninu, samuraju bez gospodara, koji se stavlja u službu radi zarade. Maestralno režiran film svojim je stilom i pričom poslužio kao velik uzor redateljima vesterna, osobito Sergiu Leoneu, čiji je slavni film Za šaku dolara remake Kurosawina filma.

Negdje u Japanskoj provinciji, sredinom 19. stoljeća. Samuraj Sanjuro (T. Mifune), osamljeni lutajući vitez, vođen znakovima sudbine, stiže u malo mjesto koje je poprište sukoba dvaju klanova - trgovaca svilom i proizvođača rakije. Spreman prikloniti se bilo kome ne bi li zaradio, Sanjuro ubrzo uvidi da oba klana imaju velike nedostatke i gotovo nikakav moral, pa odluči izmanipulirati ih i pridonijeti njihovu međusobnom istrebljenju. Ustrajan u svojoj misiji, Sanjuro u jednom trenutku shvati da ni oni nisu imuni na njega i da ga se žele riješiti kao opasne osobe. Njegove kušnje posebice porastu kada se među neprijateljima nađe Unosuke (T. Nakadai), mladić s oružjem moćnijim od njegova, pištoljem...
Oslonivši se na provjerenu glumačku ekipu (koju predvodi Toshiro Mifune), "Tjelesna straža" je napeto i vrlo potresno djelo koje ne prestaje osvajati ljubitelje filma diljem svijeta.

Komentari (0)

Foto