ponedjeljak, 27.05.2024 04:30

Kamenolomci (2020)

Stone Men (Originalni naziv)

dokumentarni

Samo "kamenoresci" znaju vješto vaditi mramor

sez.1 ep.2Michele ne može preokrenuti blok, Luca pokušava izvući defektan blok, a posljednji komad mramora koji treba preokrenuti u kamenolomu Piastrone u rukama je mladog Umberta.
 

Mramor se smatra najluksuznijim kamenom na svijetu. Vadi se s planina, a ta se vještima na najvećem svjetskom nalazištu mramora, Apuanskim Alpama u Italiji, prakticira već više od dvije tisuće godine. Međutim, majstori se za svaki centimetar mramora moraju boriti s prirodom i elementima: upravo se tim zahtjevnim poslom i njegovim majstorima bavi ova serija.

Mramor je najluksuzniji kamen na svijetu, no treba ga vaditi iz planina mukotrpnim i opasnim postupkom. To mogu samo 'Kamenolomci'. Najveći bazen mramora na svijetu smješten je u Apuanskim Alpama u talijanskoj Toskani. Ljudi ondje vade visokokvalitetni mramor već više od 2000 godina, no svaki njegov centimetar iziskuje goleme napore. Borba je to s prirodom i prirodnim silama, planinom i njezinim opasnostima. Samo su kamenolomci sposobni nositi se s tom borbom. Pratimo njihov rad u tri kamenoloma visoko u planinama regionalnog parka Apuanske Alpe dok vade sirovinu za multimilijunsku industriju koja pridonosi gospodarstvu čitave regije. Okruženi krajolicima nalik na Mjesečeve i čarobnim vidicima, kamenolomci svojim instinktima i sposobnostima čuvaju od zaborava jedan proces koji uvijek iznova predstavlja izazov.

Komentari (0)

Foto