Viva Maria (1965)

VIVA MARIA! (Originalni naziv)

komedija romantika avantura

Dvije šarmantne cirkuske zabavljačice upuste se u organiziranje revolucije

 
Režija: Louis Malle
Scenarij: Jean-Claude Carriere, Louis Malle
Uloge: Brigitte Bardot, Jeanne Moreau, Paulette Dubost, Claudio Brook, ...

Filmografija

Viva Maria! zabavna je komedija s elementima pustolovnog filma o dvije cirkuske zabavljačice koje svojim šarmom i neskrivenom ženstvenošću osvajaju sve muškarce u svojoj okolini, a usput izvedu revoluciju.

Godina je 1907. u izmišljenoj srednjoameričkoj državi San Miguel. Maria, kći poginulog irskog terorista, samopouzdana pustolovka, potraži utočište u prikolici Francuskinje Marije, cirkuske zabavljačice. Da joj pomogne, Maria uključi pridošlicu u svoju pjevačku točku, koju ova isprva upropasti, a potom i spasi dosjetivši se da izvede striptiz. Dvije Marije nakon toga postanu super popularne zahvaljujući svojoj smišljenoj erotskoj točki i preko noći postanu senzacija. Uskoro, Marije nalete na Floresa (G. Hamilton), mladog revolucionara koji ih potakne da mu se pridruže u borbi. One pristanu, no Flores strada ali prije smrti ih moli da ustraju u njegovoj ideji. Marije odluče povesti seljake u borbu za slobodu...

Film je režirao slavni francuski redatelj Louis Malle (Au revoir, les enfants, Atlantic City) koji je, uz Jean-Claudea Carrierea i njegov scenarist. Uglavnom snimljen u živopisnom meksičkom krajoliku, film sadrži nekoliko zgodnih pjevačkih prizora, te one ratne, koje su vrlo dobro režirane. U filmu se pojavljuju tadašnje dvije najveće zvijezde francuskoga glumišta, B. Bardot i J. Moreau, koje su za spomenute uloge bile nominirane za nagradu BAFTA (a koju je osvojila J. Moreau). Uz njih u filmu se pojavljuje i G. Hamilton, poznati američki glumac, u ulozi revolucionara koji žene uvede u rat.


Komentari (1)

Foto