Dama iz Šangaja (1947)

THE LADY FROM SHANGHAI (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Irski mornar očaran zavodljivom ženom bogatog pravnika uplete se u krađu novca i ubojstvo

 
Režija: Orson Welles
Scenarij: Orson Welles
Uloge: Rita Hayworth, Orson Welles, Everett Sloane, Glenn Anders, Ted de Corsia

Filmografija

"The Lady from Shanghai" izvrstan je kriminalistički film; adaptacija romana If I Die Before I Wake Sherwooda Kinga. Riječ je o kompleksnom ostvarenju genijalnoga američkoga redatelja, glumca i scenarista Orsona Wellesa (Građanin Kane, Veličanstveni Ambersonovi), napete priče o zamršenom odnosu mornara i zavodljive ljepotice, krađi novca i ubojstvu.

Irski mornar Michael O'Hara (O. Welles) očaran je ljepotom plavokose Else Bannister (R. Hayworth), koju slučajno upozna jedne večeri, nakon što je spasi od otmičara. Ona mu povjeri da je udana za bogatog odvjetnika (E. Sloane) te da su upravo pristigli u New York iz Šangaja. S obzirom na njegovo zanimanje, zaposli se na jahti njezina supruga, jer bračni par planira otputovati u San Francisco preko Panamskog kanala. Na dijelu puta pridruži im se Arthurov poslovni partner George (G. Anders) koji Michaelu predlaže da mu pomogne odglumiti vlastitu smrt. Lukav je to naum da se domogne velike količine novca od životna osiguranja...
Odlično snimljen, impresivnih ekspresionističkih kadrova i izvrsnih glumačkih interpretacija (osobito je dojmljiva, uz samoga Wellesa, njegova tadašnja supruga R. Hayworth), film je remek-djelo koje i danas fascinira gledatelje. Usprkos tada podijeljenim stavovima kritike, film je doživio brojne revalorizacije koje su mu sve više isticale vrijednost.

Komentari (1)

Foto