U grob ništa ne nosiš (1938)

YOU CAN´T TAKE IT WITH YOU (Originalni naziv)

komedija romantika

Dobrodušni mladić iz bogate obitelji zaručuje se za djevojku iz ekscentrične obitelji

 
Režija: Frank Capra
Scenarij: Robert Riskin
Uloge: Jean Arthur, Lionel Barrymore, James Stewart, Edward Arnold, Mischa Auer, ...

Filmografija

Sjajna romantična komedija legendarnog Franka Capre (Gospodin Deeds ide u grad, Divan život), 1939. od sedam nominacija za Oscara nagrađena onima za najbolji film i režiju, izuzetno je uspjela ekranizacija istoimenog kazališnog komada Georgea S. Kaufmana i Mossa Harta, za koji su dobili Pulitzerovu nagradu.

Dobrodušni Tony Kirby (J. Stewart) sin je utjecajnog industrijalca Anthonyja P. Kirbyja (E. Arnold), mladić iz bogataške obitelji zaljubljen u Alice Sycamore (J. Arthur), djevojku iz prilično ekscentrične obitelji srednje klase. U Aliceinu domu glavnu riječ vodi djed Martin Vanderhof (L. Barrymore), a uz njegovu kćer Penny (S. Byington), tu su i Aliceina sestra, plesačica Essie (A. Miller) udana za studenta i saksofonista Eda Carmichaela (D. Taylor), Martinov prijatelj Poppins (D. Meek) te skorojević Kolenkov (M. Auer) podrijetlom iz Rusije. Kad Anthony izrazi želju za kupnjom kuće Aliceine obitelji, jer tamo planira izgraditi tvornicu streljiva, Martin će se tome odlučno suprotstaviti...
Kazališni komad u filmski scenarij pretočio je Caprin čest suradnik Robert Riskin (Upoznajte Johna Doea, Dogodilo se jedne noći), koji je znatno preinačio i proširio predložak, te umjesto izvornih 19 likova u film uveo čak 153 lika, a intimistična i poetična zbivanja iz jedne sobe preraspodijelio na više filmskih setova.
Uz razigranu Caprinu režiju i iznimno raspoložene nastupe za ono vrijeme zvjezdane glumačke postave predvođene J. Arthur (Avantura na Manhattanu, Shane) i oskarovcem L. Barrymoreom (Kapetan Hrabrost, Otok Largo), među vrline filma ubrajaju se i izvrsno profilirani pomaknuti karakteri temperamentnih likova, iskričavi dijalozi, umetanje brojnih i nerijetko urnebesno duhovitih elemenata burleske, odličan ritam cjeline te empatičan humor koji danas djeluje podjednako dobro i svježe kao i u vrijeme premijere.

Komentari (0)

Foto