Novi svijet (2006)

NUOVOMONDO / THE GOLDEN DOOR (Originalni naziv)

drama romantika avantura

Siromašni seljak sa Sicilije, odluči povesti dvojicu sinova i staru majku u Ameriku

 
Režija: Emanuele Crialese
Scenarij: Emanuele Crialese
Uloge: Vincenzo Amato, Charlotte Gainsborough, Aurora Quatrocchi, Francesco Casisa...

Filmografija

Salvatore Mancuso (Vincenzo Amato), siromašni seljak sa Sicilije, odluči povesti dvojicu sinova i staru majku u obećanu zemlju Ameriku. Zajedno s njima put luke, gdje će se ukrcati na prekooceanski brod, kreću Rita i Rosa, dvije mlade žene koje u Americi očekuju nepoznati zaručnici, a u luci Salvatore upozna tajanstvenu Lucy, koja se predstavlja kao Britanka koja se vraća u Ameriku...

Nakon ukrcaja na brod Salvatore i Lucy se polako zbližavaju, a iz neznanih razloga ona prije dolaska na newyorški Ellis Island, gdje svi emigranti moraju proći karantenu i razne testove, želi pronaći zaručnika...

Nuovomondo je raskošno režirana drama koja vjerno rekonstruira doseljavanja talijanskih emigranata u Ameriku, na čiji se realistički temelj nadograđuje poetični simbolizam.

Autor filma Emanuele Crialese, rođeni Rimljanin sicilijanskog porijekla koji je režiju studirao na Newyorškom sveučilištu, postigao je njime velik uspjeh - Nuovomondo je uvršten u konkurenciju Venecijanskog festivala gdje je nagrađen Srebrnim lavom i nizom manjih nagrada, bio je nominiran za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg redatelja, dobio je i nagradu Davide, talijansku inačicu Oscara, u kategorijama najbolje scenografije, kostimografije i vizualnih efekata, a bio je nominiran za režiju.

Odlične glavne uloge ostvarili su Vincenzo Amato i međunarodno mnogo poznatija Charlotte Gainsborough (21 gram), kći kultnog šansonijera Sergea Gainsborougha i glumice i pjevačice Jane Birkin.


Komentari (0)

Foto