Policijska akademija 4: Građani pozornici (1987)

Police Academy 4: Citizens on Patrol (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Četvrti nastavak popularnog filmskog serijala "Policijska akademija"

 
Režija: Jim Drake
Scenarij: Gene Quintano
Uloge: Steve Guttenberg, Bubba Smith, Michael Winslow, David Graf, Tim Kazurinsky...

Filmografija

Četvrti nastavak popularnog filmskog serijala snimljen je pod redateljskom palicom Jima Drakea, novog redatelja u serijalu, no rukopis je i dalje onaj Genea Quintana (Rudnici kralja Solomona, Iznenadna smrt), scenarista koji je potpisao i treći nastavak, "Natrag na obuku". To će reći da je radnja protkana jednakom dozom fizičkih gegova koji parodiraju opća mjesta kriminalističkog filma, a sve to, dakako, manje kroz antagonizam policajaca i kriminalaca, a više kroz neprijateljstvo unutar samih policijskih redova.

Razmišljajući o dobrobiti svojih sugrađana, komandant Lassard (G. Gaynes) neprestano mozga o načinima unapređivanja njihova života i sigurnosti. Posljednje što je osmislio je program Građani u patroli, u sklopu kojeg će građani sami sudjelovati u čišćenju ulica od kriminala. Dakako, svesrdnu pomoć u obučavanju građana očekuje od svojih vjernih bivših kadeta Mahoneyja (S. Guttenberg), Jonesa (M. Winslow), Tackleberryja (D. Graf) i ostalih, no isto tako očekuje i probleme od ljubomornog suparnika, satnika Harrisa (G. W. Bailey).
Harris, naime, ne podnosi Lassarda i učinit će sve ne bi li sabotirao program, a za to će dobiti i savršenu priliku kad ga načelnik angažira kao glavnog provoditelja programa. I dok će Harris okolo tražiti i najbeznačajniji izgovor kako bi mogao uhititi građane koje Lassard želi regrutirati, na gradskim ulicama kriminal će cvjetati, a šansi za dokazivanje Lassardovih kadeta i tek osposobljenih građana bit će sve više...
Uz dominantne humoristične scene, "Građani u patroli" obiluje i akcijskim sekvencama među kojima se ističu finale sa zrakoplovima i zračnim balonima te potjera Harrisovih policajaca za vragolastim skejterima. Skejterske vratolomije izvode perjanice ovog ekstremnog sporta Steve Caballero i Tony Hawk u koreografiji redatelja drugog tima Stacyja Peralte, koji je nekoliko godina kasnije snimio kultni dokumentarac o skejterima Dogtown & Z-Boys. U ovom filmu uz mladu Sharon Stone (Sirove strasti) pojavljuje se i popularni komičar David Spade (Klupa uzvraća udarac), i to u svojoj prvoj filmskoj ulozi.

Komentari (1)

Foto