Velika hajka (1953)

THE BIG HEAT (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Istražujući samoubojstvo policajca detektiv se uplete u mrežu organiziranog kriminala

 
Režija: Fritz Lang
Scenarij: Sydney Boehm
Uloge: Glenn Ford, Gloria Grahame, Jocelyn Brando, Alexander Scourby, Lee Marvin...

Filmografija

Izvrstan film legendarnog Fritza Langa (Metropolis, Ubojica M) jedno je od najboljih ostvarenja u žanru film noira, temeljeno na nizu novinskih članaka o vezama organiziranog kriminala i visoke politike autora Williama P. McGiverna, objavljivanih najprije u listu Saturday Evening Post, a 1952. godine objedinjenih i u knjizi.

Nakon što jedne večeri njezin suprug, iskusni policajac Duncan počini samoubojstvo, Bertha Duncan (J. Nolan) o tome obavijesti moćnog gangstera Mikea Lagana (A. Scourby). Nakon što dozna za samoubojstvo, policajac Dave Bannion (G. Ford) iz razgovora s konobaricom Lucy Chapman (D. Green) otkrije da ona sumnja da si je Duncan sam oduzeo život. Dave je policajac dugog i bogatog staža, ali i predani obiteljski čovjek. Kad on odluči istražiti okolnosti čitavog slučaja, na vidjelo će isplivati činjenice o Duncanovoj korumpiranosti i povezanosti s organiziranim kriminalom. A kad ubrzo upozna privlačnu Debby (G. Grahame), Dave će doznati da je ona djevojka opasnog Laganova čovjeka Vincenta Stonea (L. Marvin).

Scenarij filma je prema McGivernovoj knjizi napisao Sydney Boehm, 1953. nominiran za Oscara za predložak triler-drame "The Atomic City" Jerryja Hoppera, a u njegovoj i Langovoj interpretaciji priča se prometnula u jedan od najnasilnijih klasičnih filmova osvete, ali i u jedan od najuspjelijih predstavnika noira. Posrijedi je djelo koje imponira naglašenom realističnošću, izuzetno sugestivnim ozračjem, neopisivo sigurnom i smirenom režijom, odličnom fotografijom Charlesa B. Langa (Neki to vole vruće, Sedmorica veličanstvenih) te iznimnim glumačkim interpretacijama.

U glavnoj ulozi gledamo sjajnog G. Forda (Gilda, U 3 i 10 za Yumu), a njegovi su partneri oskarovka G. Grahame (Divan život, Na osamljenom mjestu) i karizmatični L. Marvin (Donovanov greben, Velika prva divizija).


Komentari (2)

Foto