Dama koja nestaje (1938)

THE LADY VANISHES (Originalni naziv)

kriminalistički

Putujući vlakom mlada djevojka uz pomoć muzikologa pokušava naći nestalu staru guvernantu

 
Režija: Alfred Hitchcock
Scenarij: Sidney Gilliat, Frank Launder, Ethel Line White
Uloge: Margaret Lockwood, Michael Redgrave, Paul Lukas, May Whitty, ...

Filmografija

"Dama koja nestaje" odličan je film slavnoga redatelja Alfreda Hitchcocka (Psiho, Vrtoglavica, Sjever-sjeverozapad), kombinacija trlera i špijunskog filma. Vrhunski režiran, izvrsnog scenarija i glumačkih interpretacija, film je redateljevo remek-djelo koje i danas plijeni svojom kvalitetom.

U državi Bandrika grupa engleskih državljana ogorčena je zbog općeg zastoja vlakova kad se lavina srušila na željezničku prugu. Prisiljeni prenoćiti u planinskom pansionu, Englezi se međusobno zbliže, osobito mlada Iris Henderson (M. Lockwood) i simpatična stara guvernanta, gospođa Froy (M. Whitty). Sljedeći dan, kada se pruga raščisti, Englezi nastave put prema Londonu. Nakon što se Iris probudi, primijeti da je gospođa Froy nestala iz kupea. Svi je putnici uvjeravaju da te žene nije ni bilo u vlaku. Uvjerena da ima pravo, Iris ne odustaje da pronađe gospođu Froy, u čemu će joj pomoći Gilbert (M. Redgrave), mladi muzikolog koji je jedini koji donekle vjeruje u njezine tvrdnje...

Film je doživio komercijalno neuspjeli remake 1979. godine, sa Cybill Shepherd u glavnoj ulozi. BBC je 2013. godine naručio novi remake sa Selinom Cadell  u ulozi Miss Froy.


Komentari (0)

Foto