Jučer rođena (1950)

BORN YESTERDAY (Originalni naziv)

komedija romantika

Moćni poslovni čovjek odluči unajmiti tutora svojoj dobrodušnoj i praznoglavoj djevojci

 
Režija: George Cukor
Scenarij: Albert Mannheimer
Uloge: Judy Holliday, Broderick Crawford, William Holden, Howard St. John, ...

Filmografija

Od pet nominacija za Oscara, uključujući one za najbolji film, režiju i scenarij, izvrsna romantična screwball komedija glasovitog Georgea Cukora (Philadelphijska priča, My Fair Lady) 1951. posve je zasluženo osvojila akademijinu statuu za najbolju glavnu žensku ulogu J. Holliday.

Želeći za ostvarenje svog građevinskog projekta potkupiti neke senatore, moćni poslovni čovjek Harry Brock (B. Crawford) stigne u Washington. Uz njegovog odanog ali i korumpiranog odvjetnika Jima Deveryja (H. St. John), u Harryjevoj je pratnji i privlačna Emma "Billie" Dawn (J. Holliday), njegova dobrodušna i praznoglava djevojka. Kad ga Billie svojim neznanjem osramoti na elitnom domjenku, Harry joj odluči pronaći instruktora. Za oko mu ubrzo zapne članak Paula Verralla (W. Holden), novinara koji o Harryju želi otkriti neki kompromitantni detalj. A pod njegovim mentorstvom Billie će se ubrzo pokazati mnogo pametnijom no što se čini, te će zbivanja krenuti u neočekivanom smjeru...

Sjajna i prerano preminula glumica J. Holliday, prethodno afirmirana u Cukorovu remek-djelu "Adamovo rebro", briljira u ulozi dobrodušne i na prvi pogled ne osobito bistre cure koja će s vremenom sve iznenaditi svojim potencijalima. Holliday će sjajnu ulogu ostvariti i u Cukorovu žanrovski srodnom filmu "It Should Happen to You" četiri godine kasnije, a ovdje su joj izvrsni partneri oskarovac W. Holden (Bulevar sumraka, Svi kraljevi ljudi) i iznimno raspoloženi B. Crawford, također dobitnik Oscara za sjajnu političku dramu "Svi kraljevi ljudi" Roberta Rossena. Uz režiju za uspjeh djela podjednako je zaslužan na špici nepotpisani suscenarist Garson Kanin (Adamovo rebro, Pat i Mike), koji je u paru s Albertom Mannheimerom kreirao plastične i temperamentne likove koji u nizu dinamičnih i gdjekad urnebesno duhovitih scena izmjenjuju iskričave i rafalne dijaloge. Film je 1993. godine dobio neuspio prepravak u režiji Luisa Mandokija.


Komentari (1)

Foto