Žena, pištolj i rezanci (2009)

A WOMAN, A GUN AND A NOODLE SHOP SAN/ QIANG PAI AN JING QI (Originalni naziv)

drama kriminalistički crna komedija

Zabavna adaptacija kultnog debitantskog filma "Krvavo jednostavno" braće Coen iz 1984.

 
Režija: Yimou Zhang
Scenarij: Joel Coen, Ethan Coen, Jianquan Shi, Jing Shang
Uloge: Ni Yan, Dahong Ni, Shen-Yang Xiao, Honglei Sun, Ye Cheng, Mao Mao, ...

Filmografija

Godine 2010. prikazana u konkurenciji festivala u Berlinu, crnohumorna krimi-komedija glasovitog kineskog filmaša Yimoua Zhanga (Šangajska trijada, Kuća letećih bodeža) zabavan je prepravak kultnog debitantskog filma "Krvavo jednostavno" braće Coen iz 1984. godine.

Sredovječni Wang (Dahong Ni) vlasnik je trgovine tjesteninom, već prilično umoran od 10-godišnjeg braka bez djece s privlačnom suprugom (Ni Yan). I njegova supruga želi prekinuti takav brak, pa Wanga već neko vrijeme vara s Lijem (Shen-Yang Xiao). Njezino razočaranje brakom je toliko da ona od skupine perzijskih putujućih trgovaca oružjem kupi pištolj. A kad dozna da mu je supruga nevjerna, te da je nabavila i oružje, Wang ju odluči ubiti. Za to angažira beskrupuloznog policajca Zhanga (Honglei Sun). No zbivanja će uskoro izmaknuti nadzoru...

Yimou je redatelj razigranog redateljskog stila često sklon naglašenim stilizacijama i jarkim bojama, čiji su najzanimljiviji filmovi tijekom proteklog desetljeća i pol s jedne strane barokno raskošni povijesni spektakli "Heroj" i "Kuća letećih bodeža", a s druge nestilizirane i vizualno skromne, ali socijalno izrazito angažirane pseudodokumentarističke drame suvremene tematike "Svatko je najvažniji" i "Put do kuće". Premda u obradi "Krvavo jednostavno" zadržava ključne sastavnice izvornog filma, od temeljnog zapleta do profiliranja karaktera, autor ipak stvara osobno djelo koje se može promatrati i neovisno o izvorniku. Razlike se ponajprije očituju u zamjetnom humornom odmaku Yimouova djela, kao i u ironijski pomaknutim likovima i dinamičnom ritmu, iz čega je razvidno naslanjanje na baštinu klasične hongkonške komedije.


Komentari (0)

Foto