Na osamljenome mjestu (1950)

IN A LONELY PLACE (Originalni naziv)

drama

Scenaristu u stvaralačkoj krizi optuženom za ubojstvo djevojke alibi pruži zanosna susjeda

 
Režija: Nicholas Ray
Scenarij: Edmund H. North, Andrew Solt, Dorothy B. Hughes
Uloge: Humphrey Bogart, Gloria Grahame, Frank Lovejoy, Carl Benton Reid, ...

Filmografija

U osnovi priče koju nose psihološki sjajno iznijansirani likovi je krimi-zaplet o impulzivnom gubitniku osumnjičenom za ubojstvo, što je uloga koja je Bogartu savršeno legla. No u pozadini toga i oslikavanja "nemoguće" romantične veze pogonjene strašću i sumnjama, leži intrigantan prikaz stanja i odnosa u Hollywoodu, prikaz stvarnih i lažnih zvijezda.

Nakon što se jedne večeri u društvu svog agenta Mela Lipmana (A. Smith) u noćnom klubu sukobi s prgavim mladim glumcem, filmski scenarist Dixon Steele (H. Bogart) u svoj stan doprati mladu Mildred Atkinson (M. Stewart). Dok upadanju u nevolje sklon Dixon pamti i bolje dane, jer već odavno nije napisao dobar scenarij, Mildred je ambiciozna cura koja ima ideju za filmsku priču. Međutim, Mildred će još iste noći biti ubijena nakon što napusti njegov stan, a kad za ubojstvo bude osumnjičen upravo Dixon, ključni alibi pružit će mu susjeda Laurel Gray (G. Grahame). Istragu vodi Dixonov stari znanac detektiv Brub Nicolai (F. Lovejoy), a scenarist se počinje zbližavati s Laurel koja ga nadahnjuje i za pisanje...
Realizirana u produkciji tvrtke Santana Productions legendarnog Humphreya Bogarta (Malteški sokol, Blago Sierra Madre), koji tumači i glavnu ulogu, izvrsna noirovska krimi-drama u režiji glasovitog Nicholasa Raya (Johnny Guitar, Kralj kraljeva) uspjela je adaptacija istoimenog romana američke spisateljice krimića i književne kritičarke Dorothy B. Hughes.
Režija Nicholasa Raya, jednog od najznačajnijih redatelja iz razdoblja klasičnog Hollywooda koji je za scenarij svoje kultne drame "Buntovnik bez razloga" 1956. bio nominiran za Oscara, izuzetno je sigurna i sugestivna, scenarij Andrewa Solta (Male žene) obiluje sjajnim dijalozima i plastično profiliranim sporednim likovima, a atmosferična fotografija dvostrukog oskarovca Burnetta Guffeya (Odavde do vječnosti, Bonnie i Clyde) dodatno naglašava dramatičnost i emotivnost zbivanja.

Komentari (0)

Foto