Steve Jobs: Hipi milijarder (2011)

STEVE JOBS: BILLION DOLLAR HIPPY (Originalni naziv)

dokumentarni biografski

Dokumentarac o životu Stevea Jobsa, suvlasnika Applea

 
Režija: Laura Craig Gray, Tristan Quinn
Scenarij:
Uloge: Steve Jobs, Daniel Kottke, Stewart Brand, Steve Wozniak, ...

Filmografija

Javnost ga doživljava kao vizionara, neke kolege će ići tako daleko i nazvati ga Mesijom, no tko je zapravo Steve Jobs?

BBC-jev dokumentarac o suvlasniku Applea otkriva čovjeka koji stoji iza jedne od najvećih svjetskih kompanija. Intervjue s Jobsovim kolegama i suvremenicima te glazbenicima čije živote je njegov mp3 player zauvijek izmijenio vodi Evan Davis.

Uz arhivske snimke Jobsa, koji je preminuo prije godinu dana, iz razgovora s njegovim poslovnim partnerom Stevenom Wozniakom doznajemo više o njihovim  pothvatima. Ako ćemo vući usporedbu Lennon - MacCartney te Wozniak - Jobs, Wozniak je bio poput Lennona, tehnički genij mnogih izuma, dok je Jobs bio poput MacCartneya - spretniji u prezentaciji i odnosima s javnošću. Zanimljivo je čuti i o događaju koji je doslovno natjerao Wozniaka u plač kada ga je Jobs nagovorio da napiše kod za Atari igricu, a onda sav novac spremio na svoj račun. Štoviše, Jobs je često svojim agresivnim pristupom prema zaposlenicima i otkazima u liftovima znao utjerati strah u kosti kolegama.

No krenimo iz početka, znate li da je Jobs nekada bio dio kalifornijske hipi kulture? Znate li da su Appleov moderni dizajn računala i playera zapravo nastali kao posljedica Jobsovih meditacija, duhovnih potraga i LSD "putovanja“? Znate li kako je jabuka postala zaštitni znak računalne firme? Poznati glumac i pisac Stephen Fry, glazbenici Paul McCartney i Pete Townsend, arhitekt Norman Foster, znanstvenik Sir Tim Berners-Lee poznatiji kao izumitelj interneta, branding guru Rita Clifton te mnogi drugi pričaju o Steveu Jobsu i njegovim produktima, koji su ostavili neizbrisiv trag u našem vremenu.

Narator: Evan Davis


Komentari (0)

Foto