Gospodin Deeds ide u grad (1936)

MR. DEEDS GOES TO TOWN (Originalni naziv)

komedija romantika

Skroman momak koji naslijedi od ujaka ogromno bogatstvo nađe se na udaru raznih pohlepnika

 
Režija: Frank Capra
Scenarij: Clarence Budington Kelland, Robert Riskin
Uloge: Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander, ...

Filmografija

U središtu zbivanja je pošten i vrlo moralan "običan čovjek" iz provincije, pomalo naivan i lakovjeran momak koji brine o drugim ljudima, a kojim upravo zbog toga pokušavaju manipulirati osobe u čijim je rukama koncentrirana određena financijska i medijska moć. Capra je i ovdje humanist i idealist koji veliča srčanost i etičnost "malog" čovjeka u kontrapunktu sa ciničnim i materijalističkim društvom.

Dobrodušni Longfellow Deeds (G. Cooper) skroman je momak iz provincijskog gradića Mandrake Fallsa u Vermontu, koji živi jednostavnim životom i u lokalnom bendu svira tubu. Kad primi obavijest da je umro njegov ujak Martin Semple koji mu je oporučno ostavio 20 milijuna dolara, Deeds se spakira, uzme tubu i otputuje u New York. Ondje će postati meta za mnoge pohlepne i ambiciozne ljude, od ujakova odvjetnika Johna Cedara (D. Dumbrille), preko problematičnog bivšeg novinara Corneliusa Cobba (L. Stander), do ambiciozne mlade reporterke Louise "Babe" Bennett (J. Arthur)...
Godine 1937. od pet nominacija za Oscara ovjenčana onim za najbolju režiju legendarnog Franka Capre (Dama za jedan dan, Divan život), a godinu ranije na festivalu u Veneciji nagrađena posebnim priznanjem, sjajna romantična komedija "Gospodin Deeds ide u grad" prvi je film u kojem je Capra definirao svoje temeljne tematske i izvedbene preokupacije.
Riječ je i o prvom filmu iz svojevrsne redateljeve trilogije koju čine podjednako izvrsni naslovi "Gospodin Smith ide u Washington" i "Upoznajte Johna Doea", a u kojima je Capra okvire screwball komedije vrlo spretno i nenametljivo nadogradio određenim ideološkim porukama. Njegova režija je razigrana i dinamična, scenarij Caprina čestog suradnika Roberta Riskina (U grob ništa ne nosiš, Dogodilo se jedne noći) obiluje duhovitim minijaturama, empatičnim humorom i odličnim dijalozima, a G. Cooper (Točno u podne) i J. Arthur (Samo anđeli imaju krila, Shane) briljiraju u sočno napisanim ulogama.

Komentari (0)

Foto