U 3:10 za Yumu (1957)

3:10 TO YUMA (Originalni naziv)

vestern

Siromašni farmer se priključi grupi koja prati zloglasnog vođu bande do vlaka za Yumu

 
Režija: Delmer Daves
Scenarij: Halsted Welles
Uloge: Glenn Ford, Van Heflin, Felicia Farr, Leora Dana, Henry Jones, ...

Filmografija

Kultna vestern/drama "U 3 i 10 za Yumu" možda je najpopularnije ostvarenje u karijeri hvaljenog i nagrađivanog scenarista (Kraljica Kelly, Farmerova kći) i redatelja Delmera Davesa (Mračni prolaz, Slomljena strijela), nesuđenog odvjetnika i povremenog glumca, čiji su najznačajniji filmovi snažne moralke s grubim junacima većim od života. Takvo je i ovo djelo, adaptacija kratke priče glasovitog Elmorea Leonarda, pisca fasciniranog filmom koji u svojim djelima kreira slojevite i zaokružene karaktere te njihove kompleksne odnose.

Dok s maloljetnim sinovima Matthewom (B. Curtis) i Markom (J. Hartleben) prati krdo svoje stoke nedaleko grada Bisbeeja, siromašni rančer Dan Evans (V. Heflin) prisustvuje napadu bande zloglasnog Bena Wadea (G. Ford) na kočiju kojom se prevozi pošiljka zlata. Kad kočijaš pokuša pružiti otpor razbojnicima, Ben hladnokrvno ustrijeli njega i jednog od svojih ljudi. No kad se ubrzo sam nađe u saloonu u kojem započne vezu s privlačnom pipničarkom Emmy (F. Farr), Ben će dopustiti da ga iznenade i zarobe ljudi iz potjere. Oni su većinom kukavice i obiteljski ljudi, a netko Bena mora otpratiti do vlaka koji u 15 i 10 s gradske željezničke postaje kreće za kaznionicu Yuma. Kad dozna da se za to nudi nagrada od 200 dolara, što je novac bez kojeg će on i njegova obitelj propasti, Dan unatoč protivljenju supruge Alice (L. Dana) odluči biti taj...

Lik odmetnika i ubojice Bena Wadea sjajno je interpretirao Glenn Ford. Njegov odnos s naizgled plahim i povučenim obiteljskim čovjekom Danom Evansom, koji će se u izvrsnoj ulozi Vana Heflina pod pritiskom pokazati kao stoik i junak, u središtu je zanimanja i Leonarda i nadahnutog redatelja Davesa. Dan i Wade su snažni pojedinci sa suprotnih strana zakona, a njihov slojevit odnos obilježen je naglašenim i vrlo intrigantnim moralizmom.


Komentari (1)

Foto