utorak, 31.03.2020 23:35

Knjiga ili život (2012)

Knjiga ili život (Originalni naziv)

kultura

Emisija o knjigama i svemu onome što asocira na knjigu i književnost

"Smrtni grijesi feminizma, ogledi o mudologiji" kultna knjiga Slavenke Drakulić objavljena davne 1984. dobila je novo izdanje, dopunjeno s novih dvadesetak tekstova pisanih sve do današnjih dana. Iste te 1984. Igor Mandić objavio je knjigu "Što, zapravo, hoće te žene? - kataklizma feminizma". Pitali smo ih što o feminizmu misle danas. Prije 12 godina Andrija Škare napisao je kroniku zagrebačkih birtija "S više mlijeka, molim", iza njega su dvije zbirke priča "Život svijeta koji će doći" i "Društvene igre", a Andrijine kolumne o pjesmama u kojima se spominje književnost okupljene su u knjizi "Slušaj me", što je ujedno i naziv tribine koju vodi. Piscima danas pomaže kao urednik, a nedavno je objavio roman "Dva prsta iznad gležnja". Sjećate li se filma "Variola vera" iz davne 1982. godine? Tema filma inspiriranog stvarnom epidemijom velikih boginja koja je 1972. pogodila bivšu državu danas je, nažalost, ponovno aktualna, pa bi film redatelja Gorana Markovića možda trebalo ponovno pogledati. Književni kritičar Dario Grgić u našoj rubrici "Kutak za susjedski trenutak" predstavit će novi hit poznatog redatelja. Nije riječ o filmu već romanu "Beogradski trio". Urednici: Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović
 

Emisija Knjiga ili život uključivat će reportaže i priče iz cijele Hrvatske, razgovore s piscima i ljudima koji su na različite načine vezani za književnost. Neke od stalnih rubrika u emisiji bit će književna kritika, preporuke za čitanje te rubrika pod radnim nazivom "Kucamo na vrata zaboravljenih asova" u kojima ćemo pokušati evocirati značaj nekih od svjetskih autora koji su nekoć bili popularni.

Kada je 2020. godine otkazan sajam Interliber, inicijativa Knjiga svima i svuda pomogla je čitateljima koji cijele godine čekaju da knjige kupe po povoljnijim cijenama da ipak na epidemiološki siguran način u 120 knjižara i 100 web shopova mogu doći do knjiga koje si inače možda ne bi mogli priuštiti. Akcija je ponovljena proljetos u tjednu obilježavanja Noći knjige, a sada kada smo ponovno u dobu Interlibera, knjiga je opet dostupna svima i svuda. Okupirala je i naš Treći kanal na kojem svakoga dana ovoga tjedna možete doznati štošta o novim knjiškim izdanjima, i to u emisijama Hitno preporučeno: knjiga u kojima se predstavljaju autori proze i publicistike te Zona ozona i poetski tren u kojima se predstavlja poezija. Urednici ovogodišnjeg programa su Luiza Bouahraoua, Sanja Baković i Kruno Lokotar koji je naš večerašnji gost. A s njim je i Mišo Nejašmić, jedan od odgovornih za inicijativu Knjiga svima i svuda.

Komentari (3)

Foto