Čovjek-leopard (1943)

THE LEOPARD MEN (Originalni naziv)

triler horror

Crni leopard pobjegavši sa egzibicionističke predstave počinje terorizirati mirni gradić

 
Režija: Jacques Tourneur
Scenarij: Cornell Woolrich, Ardel Wray, Edward Dein
Uloge: Dennis O´Keefe, Margo, Jean Brooks, Isabel Jewell, James Bell, ...

Filmografija

Sjajni psihološki horor/triler "Čovjek-leopard" posljednji je od tri filma koje je glasoviti redatelj Jacques Tourneur (Ljudi-mačke, Iz prošlosti) realizirao pod paskom utjecajnog producenta Vala Lewtona i za producentsku tvrtku RKO.

Kad joj jedne večeri njezin dečko i impresario Jerry Manning (D. O´Keefe) u garderobu kluba u kojem nastupa dovede crnog leoparda, zabavljačica Kiki Walker (J. Brooks) se prilično uplaši. Jerry je leoparda unajmio od Indijanca Charlieja How-Comea (A. Biberman), vlasnika putujućeg ZOO vrta, s namjerom da Kikin nastup bude još atraktivniji. No tijekom izvedbe leoparda preplaši zvuk kastanjeta, te on pobjegne ozlijedivši jednog gosta. Nakon što Teresu Delgado (M. Landry) leopard rastrga pred vratima obiteljske kuće, a na groblju je nađena mrtva mlada Consuelo Contreras (T. Parma), među mještane se uvuče strah. Unatoč tome, Jerry i Kiki uz pomoć ravnatelja lokalnog muzeja dr. Galbraitha (J. Bell) hrabro odluče uloviti životinju...

Riječ je o adaptaciji romana "Black Alibi" cijenjenog američkog književnika Cornella Woolricha, proze koju su u scenarij pretočili Edward Dean i Ardel Wray, koji je iste godine s Tourneurom surađivao na hororu "Šetala sam uz zombija". Poput ostalih redateljevih značajnijih filmova, i današnji skromno ali znalački i s ljubavlju produciran naslov odlikuje se vrlo sugestivnom režijom, sjajno kreiranim tjeskobnim ozračjem, izraženim simbolizmom, intrigantnim bavljenjem intimnim strahovima ženskih likova, te blagim povezivanjem motiva jeze i ženske seksualne inicijacije.

Osim izvrsno izvedenim elipsama, atmosfera ekspandirajuće nelagode i u ovom je Tourneurovu filmu ostvarena maestralnom igrom svjetla i sjene, za što zasluge pripadaju i snimatelju Robertu De Grasseu (Tjelokradica). A u glavnim ulogama nastupaju markantni Dennis O´Keefe i raspoložena Margo (Izgubljeni horizont, Viva Zapata!).


Komentari (0)

Foto