Kako umrijeti u Oregonu (2011)

How to Die in Oregon (Originalni naziv)

dokumentarni

Priča o nekoliko smrtno bolesnih osoba koje moraju donijeti tešku odluku

 
Režija: Peter Richardson
Scenarij:
Uloge: Harry Bruton, Ray Carnay, Cody Curtis, Paul Darley, Glenn Elfman

Filmografija

Godine 1994. Oregon je postao prva američka država koja je legalizirala potpomognuto samoubojstvo. U to vrijeme samo su dvije države, Švicarska i Nizozemska, dopuštale tu praksu. Od njegova proglašenja više od 500 Oregonaca okončalo je svoje živote koristeći se tim zakonom.

Ovaj dokumentarni film nagrađen na festivalu Sundance istražuje oregonski kontroverzni zakon "dostojanstvene smrti", koji smrtno bolesnim pacijentima dopušta izbor da okončaju svoje živote, najčešće uzimanjem kobne doze prepisanih barbiturata otopljenih u vodi.

Film je sačinjen od nekoliko slučajeva smrtno bolesnih Oregonaca koji su odlučili uzeti stvari u svoje ruke, okruženi obitelji i voljenima kod kuće, umjesto da čekaju smrt u bolnicama gdje bi im tijela u potpunosti otkazala. Osim izuzetno emocionalnih priča muškaraca i žena koji su umrli prema zakonu "dostojanstvene smrti", film prati putovanje udovice koja želi ispuniti muževu posljednju želju da se sličan zakon prihvati u susjednoj državi Washingtonu, gdje je on umro nakon duge i teške bolesti.


Komentari (0)

Foto