Pučka intima (2001)

PUČKA INTIMA (Originalni naziv)

dokumentarni

Serijal govori o društvenom reguliranju odnosa među spolovima nekoć i danas

 
Režija: Vlatka Vorkapić
Scenarij: Vlatka Vorkapić, Aleksej Pavlovsky
Uloge:

Filmografija

Temelj za pripremu scenarija serija "Pučka intima" bila su istraživanja etnologinje Ivanke Ivkanec, muzejske savjetnice Etnografskog muzeja u Zagrebu. Serija govori o o uvijek postojećem društvenom reguliranju spolnosti, uvijek ovisnom i o lokalnim životnim prilikama te pokazuje da nam i to područje može mnogo toga reći o vlastitoj kulturi i mentalitetu.

Serija "Pučka intima", šest 30-minutnih epizoda, snimana po cijeloj Hrvatskoj, govori o uvijek postojećem društvenom reguliranju spolnosti, uvijek ovisnom i o lokalnim životnim prilikama te pokazuje da nam i to područje može mnogo toga reći o vlastitoj kulturi i mentalitetu. Interes autora serije nije bio usmjeren samo na sela nego i na gradove i to ne samo na prošlost već i na sadašnjost. Točnije, dotaknuta su i uspoređena dva vremenska razdoblja - prva polovica XX. stoljeća i početak 21. stoljeća.

Interes serije proširen je i na znanja drugih etnologa i zapisivača narodne baštine te sociologa, lingvista, pravnika, farmaceuta i ostalih. Uz njih, u svim se epizodama pojavljuju i ljudi "iz naroda", različite dobi, koji govore o vlastitim iskustvima iz društvene reguliranosti odnosa među spolovima nekoć i danas.

Voditeljica: Mila Elegović Balić


Komentari (0)

Foto