Šetala sam uz zombija (1943)

I WALKED WITH A ZOMBIE (Originalni naziv)

triler horror

Njegujući ženu plantažera medicinska sestra sumnja da je njeno stanje posljedica woodooa

 
Režija: Jacques Tourneur
Scenarij: Curt Siodmak, Ardel Wray
Uloge: Frances Dee, Tom Conway, Christine Gordon, Edith Barrett, James Ellison, ...

Filmografija

Izvrstan psihološki horor-triler "Šetala sam uz zombija" drugi je film koji je glasoviti producent Val Lewton ("Ljudi-mačke", "Sedma žrtva") tijekom 1940-ih godina realizirao u okrilju producentske tvrtke RKO Radio Pictures. Počevši od klasika "Ljudi-mačke" J.Tourneura, Lewton je inicirao stvaranje žanra psihološkog horora s ostvarenjima čije se priče zbivaju u svojevrsnoj "zoni sumraka" u kojoj obitavaju zastrašujuća nadnaravna bića poput duhova, vampira i križanaca ljudi i životinja, ili u kojima kao u ovom filmu protagonistima smrtna opasnost prijeti od nepoznatih rituala kakav je woodoo.

Mlada Betsy Connell (F. Dee) brižna je medicinska sestra podrijetlom iz Kanade, koja prepričava kako je jednom "šetala uz zombija". Sve je počelo kad je dobila posao u bolnici na karipskom otoku Saint Sebastian, te kad je počela skrbiti o mentalno hendikepiranoj Jessici Holland (C. Gordon), supruzi vlasnika lokalne plantaže šećera Paula Hollanda (T. Conway). Doznavši da se Jessica razboljela od opasne tropske bolesti, Betsy se pomažući Paulu ubrzo zaljubila u markantnog i povučenog plantažera. Želeći mu pomoći u pronalaženju lijeka za suprugu, djevojka je zaključila da bi se mogli obratiti i mjesnim vračevima upućenima u tajne woodooa. No nakon što s Jessicom prisustvuje jednom woodoo-ritualu, Betsy će otkriti da su domoroci opsjednuti Paulovom suprugom, te da je njezino stanje možda posljedica djelovanja woodooa.

U ostvarenjima s Lewtonovim producentskim potpisom uvijek je teško povući granicu između stvarnog i nestvarnog, kao i definirati da li je zlo stvarno ili obitava tek u ljudskom umu. Takav je slučaj i u današnjem Tourneurovu filmu, sjajno režiranoj i iznimno tjeskobnoj priči koja imponira izuzetno sugestivnim ozračjem, majstorskom uporabom svjetla i sjene te raspoloženim glumačkim nastupima, zbog čega mnogi ovaj film drže Lewtonovom najuspjelijom produkcijom. Redatelj Jacques Tourneur je tvrdio da je posrijedi i subverzivno djelo u kojem je kroz priču o djevojci koja se zaljubi u vlasnika imanja koji čuva tajnu o supruzi na ironičan horor-način obradio roman "Jane Eyre" Charlotte Brontë.


Komentari (0)

Foto