Libar Miljenka Smoje (2012)

LIBAR MILJENKA SMOJE (Originalni naziv)

dokumentarni

Serijal o životu i stvaralaštvu Miljenka Smoje, najpoznatijeg splitskog autora 20. stoljeća

 
Režija: Darko Halapija, Željko Rogošić
Scenarij: Željko Rogošić
Uloge:

Filmografija

Od 26. rujna, srijedom navečer na Prvom programu, HTV će emitirati dokumentarnu seriju od četiri epizode "Libar Miljenka Smoje" o stvaralaštvu Miljenka Smoje, najpoznatijeg splitskog autora 20. stoljeća.

Serija obuhvaća život i stvaralaštvo Miljenka Smoje, najpoznatijeg splitskog autora 20. stoljeća, dugogodišnjeg novinara, reportera, humorista, književnika, televizijskog i filmskog scenarista. U filmu su predstavljene mnoge nepoznate ili manje poznate pojedinosti i događaji iz Smojinog osobnog života i rada, njegova čvrsta povezanost s rodnim Splitom, Dalmacijom, Hajdukom, kao trajnim inspiracijama i Slobodnom Dalmacijom, kao novinom na čijim je stranicama objavljivao najveći broj tekstova. U seriji se po prvi put istražuje povijesni kontekst nastanka njegovih kultnih televizijskih djela "Naše malo misto", "Velo misto", "Roko i Cicibela", otkrivaju Smojini televizijski junaci i novinski likovi kao odreda stvarni ljudi, koji imaju lica i identitet, ističe Smojina vezanost za sudbinu malog čovjeka i čakavicu kojom je pisao i podario joj snagu hrvatskog književnog govora. Serija prati razdoblja najveće Smojine popularnosti, ali i razdoblje u kojem se Miljenka Smoju ponižavalo i proganjalo, kada su Split i hrvatska javnost početkom 90-ih bili nepravedni prema svojem novinarskom bardu. Smoje je jedan od rijetkih ljudi koji nakon što je ostao sam dobio novi život nakon smrti i ponovno postao slavljen, hvaljen, objavljivan i poštovan kao hrvatski književnik.

U seriji sudjeluje 70-ak osoba iz javnog života, od glumaca, novinara, akademika, do ribara, pastira i svećenika. Naravno, i Lepa Smoje s kojom je proživio punih pedeset godina. Po prvi put se pojavljuje i Smojina kći Nataša, iz braka s glumicom Ines Fančović. Kroz seriju nas na svoj osebujan način vodi splitski popularni band TBF, po autorima serije, splitske glazbene poete na Smojin način.


Komentari (0)

Foto