Amiški oprost (2010)

AMISH GRACE (Originalni naziv)

drama biografski

Priča o reakciji Amiške zajednice na tragiču pucnjavu u jednoj amiškoj školi

 
Režija: Gregg Champion
Scenarij: Teena Booth, Sylvie White, Donald B. Kraybill
Uloge: Kimberly Williams-Paisley, Tammy Blanchard, Matt Letscher, Fay Masterson, ...

Filmografija

Film je snimljen prema knjizi Donalda B. Kraybilla, Amish Grace: How Forgiveness Transcended Tragedy. Osvojio je više nagrada: na kalifornijom festivalu Accolade nagrade Excellence i Merit; zatim nagrade Christopher, Grace i Humanitas.

U selu Nickel Mines živi se mirno. Amiške obitelji žive po pravilima svoje vjere, pobožno i skromno. Bave se poljoprivredom i stočarstvom, idu u crkvu, ne koriste se tekovinama civilizacije kao što su telefon ili automobil, sami proizvode hranu, većinom i odjeću. Kupuje se samo ono što sami ne mogu proizvesti. Nemaju puno kontakata s "vanjskim" svijetom.
Jedan od ljudi izvan njihovog društva koji dolazi svaki dan jest Charlie Roberts (J. Churchill), koji dolazi s hladnjačom po mlijeko što ga Amishi prodaju. Charlie je miran čovjek kojega uvijek rado dočekaju. Oženjen je, ima suprugu Amy (T. Blanchard) i dvoje djece, no nikad nije prebolio smrt prve kćeri, koja je umrla deset godina ranije, na dan kad se rodila. Nitko ne zna što Charlie sprema i nitko ne sluti tragediju koja će se dogoditi 7. listopada 2006. godine. Opremljen puškom, to je jutro Charlie Roberts ušao u amišku školu, dječake poslao van, a zatim pucao po djevojčicama. Ubio je pet, a teško ranio još pet. Na kraju je ubio i sebe. Novinari su brzo stigli na mjesto događaja.
Robertsova supruga šokirana je u vijestima prepoznala kamionet svoga muža i nije vjerovala svojim očima. Zanimanje novinara ubrzo je poraslo i više nego na vijest o zločinu kad je skupina uglednih Amiša došla na vrata Amy Roberts da joj iskažu sućut i izraze oprost njoj, njezinoj obitelji, čak i njezinom pokojnom mužu, iako je ubojica njihove djece. Samo jedna iz amiške zajednice, mlada žena Ida Graber (K. Williams-Paisley) čija je kći među ubijenima, ne može oprostiti ni ubojici ni pripadnicima svoje zajednice što tako lako opraštaju ono što se po njezinom mišljenju ne može oprostiti. No, njezino je mišljenje bogohulno i nailazi na osudu...

Komentari (0)

Foto