Potjera za zlatom (1925)

THE GOLD RUSH (Originalni naziv)

komedija avantura

Tragač i skitnica upada u pravu pustolovinu tragajući za zlatom na negostoljubivoj Aljasci

 
Režija: Charles Chaplin
Scenarij: Charles Chaplin
Uloge: Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray, Henry Bergman, Georgia Hale

Filmografija

Mnogi kritičari smatraju kako je "Potjera za zlatom" najbolji film legendarnog Charlesa Chaplina. U glasovitoj anketi održanoj u povodu Svjetske izložbe u Bruxellesu 1958. "Potjera za zlatom" je tako, primjerice, proglašena drugim najboljim filmom svih vremena.

Aljaska, koncem 19. stoljeća. Ljudi iz svih krajeva svijeta dolaze u negostoljubivo podneblje nadajući se kako će ondje pronaći zlato i tako se obogatiti. Ono što nalaze je, međutim, nepodnošljiva hladnoća i nedostatak hrane. Među takvim očajnim pustolovima je i simpatični usamljeni tragač (C. Chaplin), a na njegovom se putu nađu i dvojica snažnijih i naizgled snalažljivijih tipova, neotesani ali dobroćudni Big Jim McClain (M. Swain) i lopov i ubojica Black Larsen (T. Murray). Glad ljude natjera na svašta: jednoga dana usamljeni tragač u trošnoj kolibi priprema Big Jimu očajničku večeru - kuhanu cipelu...

Samom Chaplinu "Potjera" je bila njegovo najomiljenije ostvarenje, film po kojem je, kako je više puta izjavio, želio ostati zapamćen. Riječ je o oglednom primjeru Chaplinove estetike, duhovitom, zabavnom i melankoličnom filmu u kojem se veliki redatelj satirički odnosi prema pojedincu i društvu, ali istodobno iskazuje veliko povjerenje u čovjeka i njegove mogućnosti.

Pedantni Chaplin snimio je 27 puta više materijala no što je uvršteno u konačnu verziju filma, za potrebe snimanja fascinantne uvodne scene angažirao je 2500 statista, pravih tragača za zlatom. Klasična scena u kojoj Chaplin i Mack Swain jedu kuhanu cipelu snimana je pak tri dana, doživjevši 63 ponavljanja. Veliki hit u doba premijere, "Potjera za zlatom" je u kinima ponovno distribuirana 1943., obogaćena novom glazbom i Chaplinovom zvučnom naracijom, te bila nominirana za dva Oscara. Zanimljivo, jedna od nominacija koju je ovaj nijemi klasik zavrijedio bila je i ona za najbolji zvuk.


Komentari (0)

Foto