Put do uništenja (2002)

ROAD TO PERDITION (Originalni naziv)

drama kriminalistički avantura

Nakon što sin gangstera svjedoči okrutnom ubojstvu postaje metom plaćenih ubojica

 
Režija: Sam Mendes
Scenarij: David Self, Max Allan Collins, ...
Uloge: Tom Hanks, Paul Newman, Tyler Hoechlin, Jude Law, Daniel Craig

Filmografija

Sam Mendes, renomirani i nagrađivani britanski kazališni redatelj svojim je prvim cjelovečernjim filmom "Vrtlog života" trijumfirao na dodjeli Oscara 2000., a ovaj mu je film još zreliji i redateljski dotjeraniji i pripada samom vrhu suvremenih filmova o mafiji, iako je od šest nominacija Oscara osvojio (i to posthumno) samo snimatelj Conrad L. Hall.

Michael Sullivan (T. Hanks) je najamnik šefa irske mafije Johna Rooneya (P. Newman) koji ga voli gotovo kao sina i u njega ima više povjerenja no u vlastitog sina Connora (D. Craig). Sve se mijenja kad Sullivanov sin Michael (T. Hoechlin) mlađi postaje svjedok ubojstva koje je počinio Connor u prisutnosti njegovog oca. Da bi se riješio svjedoka, Connor ubije Sullivanovog sina (ali ne svjedoka nego zabunom njegovog brata) i suprugu. Sullivan bježi s Michaelom mlađim i nastoji najprije ishoditi zaštitu i pravdu kod čikaškog bossa Franka Nittija, no ubrzo shvaća da je i on za njim poslao plaćenog ubojicu, dijaboličnog fotografa Maguirea (J. Law)...

Uz dojmljivu rekonstrukciju atmosfere i načina života uspjehu filma pridonijele su i sjajne uloge Toma Hanksa, Paula Newman i ostalih, te ritam koji je bio bitan za stvaranje iznimno napetog i uzbudljivog filma.


Komentari (0)

Foto