Bubanj života (2003)

BEAT THE DRUM (Originalni naziv)

drama film ceste

Južnoafrički dječak nakon gubitka bližnjih zbog bolesti kreće u grad u potragu za ujakom

 
Režija: David Hickson
Scenarij: David McBrayer
Uloge: Junior Singo, Mary Twala, Adelaide Shabalala, Lennox Matheboe, Glen Gabela...

Filmografija

Bubanj života vrlo je solidna drama s elementima filma ceste koja kroz nevjerojatnu, no toplu priču iznosi dojmljiv pogled na jednu od najvećih "afričkih" strahota, naime, na epidemiju side zbog koje u Africi izumiru i čitava sela.

Devetogodišnji dječak Musa (J. Singo) ostao je siroče nakon što je nepoznata zarazna bolest potpuno opustošila njegovo rodno selo u zabiti Južnoafričke Republike. Noseći samo očev bubanj, Musa krene autostopom u Johannesburg, nadajući se da će tamo pronaći svojega ujaka, a po mogućnosti i pronaći neki posao, čime bi barem mogao kupiti jednu kravu i pomoći selu. Iako mu već samo putovanje s nepoznatim ljudima donese novinu u život, pravi kulturološki šok Musa doživi u samom Johannesburgu, čija ga vreva i prljave ulice uvedu u dotad neviđeni svijet. U potrazi za ujakom (kojega nikad nije upoznao ni vidio), Musa će naletjeti na Letti, "životno iskusnu" djevojčicu što živi klatareći se ulicama i kradući...

Ljupka priča o sirotom dječaku kojemu bi novi početak života u velegradu mogao biti jedini spas i izlaz, nakon što je zbog bolesti izgubio sve svoje bližnje, u ovome je filmu ispričana kroz autentične afričke ambijente, od divlje egzotike prirode do prašnjavoga velegrada i odlično odabranim glumcima (osobito je sjajan sam dječak, mladi Junior Singo). Kritika je jako pozitivno ocijenila film, koji je na kalifornijskom Mill Valley festivalu osvojio trideset nagrada.


Komentari (0)

Foto