Roseanne (1988)

Roseanne (Originalni naziv)

komedija

Kultna serija koja je imala veliku popularnost među feministicama zbog tabu tema i tema o nasilju

 
Režija: John Pasquin, Gail Mancuso, Andrew D. Weyman
Scenarij: Matt Williams, Roseanne
Uloge: Roseanne Barr, John Goodman, Laurie Metcalf, Sara Gilbert, Michael Fishman...

Filmografija

Deset godina su Connerovi zastupali američku radničku klasu, prosječnu obitelj s viškom kilograma, nimalo prosječnu po humoru i sarkazmu. "Roseanne" nas je upoznala i s Georgeom Clooneyjem u vrijeme kad je imao zastrašujuću fudbalerku.

Connerove čine mama Roseanne koja je umorna od količine obaveza na poslu i kod kuće, tata Dan, majstor za sve koji se malo teže ustaje s kauča, i troje djece. Najstarija tinejdžerica Becky koja se roditelja pomalo srami, srednja Darlene koja se ponašanjem još ne može odlučiti je li dečko ili cura i sve oko sebe provocira na dnevnoj bazi, te najmlađi DJ, dovoljno sladak da uvijek dobije ono što hoće. Stalni gost u kući je Roseanneina sestra Jackie, koja kod njih pere rublje i žali se na muškarce.

Connerovi žive u izmišljenoj gradiću Lanford (Illinois) i pokušavaju preživjeti uz skromne prihode.

''Roseanne'' se od drugih sitcoma u tadašnje vrijeme razlikovala po svojoj glavnoj protagonistici koja je prikazana kao gojazna žena kreštavog glasa, ali koja je zahvaljujući inteligenciji i sposobnosti nametanja autoriteta bila glava porodice, čak i uz supruga Dana (John Goodman), koji je za nju govorio da "nosi hlače" u porodici.


Komentari (0)

Foto