Djeca su dobro (2010)

THE KIDS ARE ALL RIGHT (Originalni naziv)

komedija drama

Idilični život dviju oženjenih lezbijki naruši pojava biološkog oca njihove dvoje djece

 
Režija: Lisa Cholodenko
Scenarij: Stuart Blumberg, Lisa Cholodenko
Uloge: Julianne Moore, Annette Bening, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, ...

Filmografija

"Djeca su dobro" vrlo je solidna američka drama redateljice i scenaristice Lise Cholodenko; višestruko nagrađivan film (Zlatni globus za najbolji film, za najbolju glavnu žensku ulogu, te četiri nominacije za Oscara) intrigantne teme iz života dviju oženjenih američkih lezbijki čiji je obiteljski život narušen iznenadnom pojavom biološkog oca njihove djece.

Nic (A. Bening) i Jules (J. Moore) dvije su vjenčane lezbijke koje žive u jednom kalifornijskom gradiću. Imaju sina i kćer koje su rodile s pomoću umjetne oplodnje. Nic, po zanimanju porodničarka, ozbiljniji je i stroži roditelj od nježnije i popustljivije Jules, stručnjakinje za uređenje krajobraza, iako se posvetila domaćinstvu. Njihov mlađi sin Laser (J. Hutcherson) znatiželjan je po pitanju svojega biološkog oca, no da bi ga legalno pronašao, mora navršiti osamnaestu. Zbog toga nagovori sestru Joni (M Waskikowska), koja je netom postala punoljetna, da preko banke sperme dozna identitet njegovog oca. Uskoro, ona uspije saznati da je otac izvjesni Paul (M. Ruffalo), slobodoumni muškarac koji živi boemskim stilom života. Djeca dogovore sastanak s njim. Joni zamoli brata da majkama ne spomene sastanak s ocem, ali ga odluče pozvati na obiteljsku večeru...

Izvrsnih psihološki isprofiliranih likova, odlične glume (osobito dviju glavnih glumica, "lezbijskog para" Annette Bening i Julianne Moore) i dobro ispričane priče, film potiče na razmišljanje i izaziva naklone osjećaje prema problemima prikazanih ljudi. Kritika je ocijenila film vrlo pozitivno, a redateljica upravo priređuje televizijsku seriju utemeljenu na priči ovoga filma.


Komentari (5)

Foto