Kandahar (2010)

Kandagar (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Istinita priča o bijegu posade civilnog aviona od talibana

 
Režija: Andrei Kavun
Scenarij: Andrei Kavun
Uloge: Aleksandr Baluev, Yury Belyayev, Bogdan Benyuk, Vladimir Mashkov

Filmografija

Godine 1995. posadu ruskog zrakoplova IL-76 na letu za Kabul talibani su prisilili da slete u Kandahar te su ih držali taocima u ratom razorenu gradu više od godinu dana.

Vladimir Šarpatov: "...let preko Kandahara bio je u opisu dnevnog posla i izveden je prema svim međunarodnim pravilima. Takozvana municija u obliku kineskih metaka bila je prenijeta kroz zračni koridor između Tirane u Albaniji do Kabula u Afganistanu. Municija je trebala stići do službene državne vlasti, koja je vodila rat s pobunjeničkim talibanima." Dok su prelijetali Kandahar, primljena je zapovijed s tla: "76842, pripremite se za slijetanje. Ovo je zapovijed!" Naredba je bila na ruskom jeziku.

Kao razlog naveden je "pregled tereta". Talibanski borbeni zrakoplov pratio je IL-76, jasno pokazujući ozbiljnost svojih namjera. Butuzov, inženjer u avionu, predložio je odugovlačenje. Nažalost, ta smicalica nije polučila uspjeh. Pojavio se drugi borbeni zrakoplov, spreman na sukob. S tla je stigla upozoravajuća poruka: "Dopuštenje za paljbu!" Onda je došao red na tzv. tribunal, premda se njegova odluka znala od samog početka.

Posada aviona smještena je u "kamenu ćeliju" uz stalni nadzor čuvara. Kamena ćelija sastojala se od zidova dužine 5 metara te samo jednog prozora – kvadrata veličine 30 x 30 centimetara. Više od godinu dana diplomati su pokušavali izvući zatočenike, međutim, svi su se planovi izjalovili. Zrakoplov čeka na zaletištu. Pista za polijetanje je minirana, borbeni avioni su u zraku, a protu-avionski bacači na tlu. No, oni nemaju drugu priliku za povratak kući...


Komentari (0)

Foto