Dolazi mladoženja (1951)

HERE COMES THE GROOM (Originalni naziv)

komedija mjuzikl romantika

Ukoliko ne želi izgubiti dvoje usvojene djece reporter mora osvojiti bivšu zaručnicu

 
Režija: Frank Capra
Scenarij: Virginia Van Upp, Liam O´Brien, Myles Connolly
Uloge: Bing Crosby, Jane Wyman, Alexis Smith, Franchot Tone, James Barton, ...

Filmografija

Kao i u svom najpoznatijem djelu, fascinantnoj humornoj melodrami i omiljenom božićnom filmu "Divan život", Capra je i ovdje majstor u stvaranju emotivnih, dirljivih i duhovitih situacija u kojima se kroz galeriju slikovitih i plastičnih likova te s osloncem na nepopravljivi optimizam i ljudsku empatiju na izuzetno šarmantan način bavi plemenitošću, ljubavlju i dobrotom.

Tri godine boraveći u Parizu kao reporter lista The Boston Morning Express, šarmantni i pomalo neodgovorni Peter Garvey (B. Crosby) intenzivno se zbližio s ratnom siročadi o kojoj izvještava. Peteru su za srce osobito prirasli bistri jedanaestogodišnjak Bobby Dulac (J. Gencel) i od njega nerazdvojna sedmogodišnjakinja Suzy (B. Washburn), pa kad ga urednik George Degnan (R. Keith) pozove natrag jer priče o ratnim siročićima više nisu "vruća" roba, Peter odluči Bobbyja i Suzy povesti sa sobom u Ameriku. On vjeruje da ga ondje još uvijek čeka njegova odana zaručnica Emmadel "Emmy" Jones (J. Wyman), no ne zna da je njoj dojadilo čekati ga te da se u međuvremenu zaručila za markantnog bogataša Wilbura Stanleya (F. Tone). Štoviše, Emmy se za Wilbura udaje upravo ovu subotu, a Peter ima upravo toliko vremena da se oženi, jer će mu u protivnom djeca biti oduzeta.

Godine 1952. od dviju nominacija za Oscara nagrađena Akademijinim kipićem za najbolju izvornu pjesmu, te nominirana za Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, romantična mjuzikl-komedija "Dolazi mladoženja" još je jedno prepoznatljivo ostvarenje glasovitog Franka Capre.

Premda "Dolazi mladoženja" ne posjeduje onoliko lepršavosti i frivolnosti kao Caprini klasični raniji filmovi kakvi su primjerice "Dogodilo se jedne noći", "Gospodin Smith ide u Washington", "Upoznajte Johna Doea" i "Arsen i stare čipke", redatelj svakako kreira zabavno i dinamično te sjajnim dijalozima i elementima screwballa nakrcano ostvarenje koje nose izvrsni glumački nastupi svestranog oskarovca Binga Crosbyja i također oskarovke Jane Wyman ("Johnny Belinda").


Komentari (0)

Foto