Priča o lavu Christianu (2009)

A LION CALLED CHRISTIAN (Originalni naziv)

dokumentarni

Priča o dvojici hipija iz King's Roada koji su za kućnog ljubimca kupili mladunče lava

 
Režija: Jackie Osei-Tutu, Suemay Oram
Scenarij:
Uloge: George Adamson, Anthony Bourke, Boy, Christian, Tony Fitzjohn, ...

Filmografija

Otkrivamo kako je londonski lav, kojeg su vlasnici kupili bez mnogo promišljanja, našao svoje mjesto u afričkoj divljini i kako se kao predvodnik čopora prometnuo u senzaciju na Youtubeu.

Godine 2008. na Youtubeu se pojavio nevjerojatan filmski isječak i pretvorio u pravi fenomen. Snimka koju je vidjelo više od 50 milijuna ljudi prikazuje dirljivi ponovni susret dvojice mladića i njihovoga kućnog ljubimca Christiana, lava teškog 220 kg, godinu dana nakon rastanka poslije njegova preseljenja iz Velike Britanije u kenijsku divljinu.

Ta je arhivska snimka iz 1974. uvrštena i u ovaj dokumentarac. Uz desetke drugih filmskih zapisa od 1971. naovamo pratimo nevjerojatnu priču o lavu Christianu kojeg su John Randall i Ace Berg kupili kao mladunca na odjelu egzotičnih životinja u Harrodsu - u doba kad je robna kuća ponosno isticala da ondje možete kupiti što god vam srce poželi. Lav Christian našao se u srcu mondenog Londona u jeku ludih šezdesetih, uz bok ikonama poput Diane Rigg, Mary Quant i Vivienne Westwood.

Putovao je Bentleyem i jeo u najboljim londonskim restoranima, dok je dane opušteno provodio u salonu pokućstva koji su vodili njegovi novi vlasnici: i sam je postao svojevrsna zvijezda. No za Acea i Johna na pomolu je velik problem. Christian će uskoro postati prevelik za kućnog ljubimca. Sve je jasnije koliko je zapravo snažan i kako bi njegova "divlja ćud" mogla doći do izražaja.

Uz pozadinu doba slobodne ljubavi, rock'n'rolla i buma kulture mladih, film se odlikuje dojmljivim izborom glazbe, a osobitu mu zanimljivost daju sjajan arhivski filmski materijal (mnoge snimke nikad prije nisu objavljene), fotografije i raskošno snimljeni razgovori s Johnom, Aceom i njihovim prijateljima i mušterijama, među kojima je i mnogo poznatih lica. Film donosi jedinstvenu, epsku i toplu priču o jednoj od najpopularnijih snimki na Youtubeu posljednjih godina: kako su se dvojica hipija iz King's Roada zanijela u šopingu te na se preuzela golem izazov preseljenja posve pitomoga odraslog lava u afričku divljinu u jeku međunarodne krize.


Komentari (1)

Foto