Yankee Doodle Dandy američki film (1942)

YANKEE DOODLE DANDY (Originalni naziv)

komedija mjuzikl biografski

Biografski osvrt na život američke legende glazbene komedije Georgea M. Cohana

 
Režija: Michael Curtiz
Scenarij: Robert Bruckner, Edmund Joseph
Uloge: James Cagney, Joan Leslie, Walter Huston, Richard Whorf, Irene Manning, ...

Filmografija

"Yankee Doodle Dandy" lepršava je glazbena komedija koja pruža veličanstvenu sliku tada najpopularnijega vida zabave u Sjedinjenim državama - vodvilja, prikazujući život "legende" toga tipa zabave, Georgea M. Cohana (1878-1942), koji je potpisao više od 1500 originalnih pjesama.Glavnu ulogu tumači slavni američki glumac J. Cagney, koji je dokazao da je podjednako sjajan kao plesač-zabavljač, kao i gangster-zločinac i mladić iz susjedstva (Public Enemy, Footlight Parade, Angles with Dirty Faces). Za ulogu u ovom film Cagney je osvojio Oscara.

Već proslavljena sredovječna zvijezda američkih mjuzikala, pjevač, plesač, skladatelj i redatelj irskoga podrijetla, George M. Cohan (J. Cagney) puni kazališne dvorane glazbenom predstavom u kojoj i sam glumi i, među ostalim, ismijava američkog predsjednika.

Jednoga dana dobije telegram od predsjednika koji ga pozove na razgovor. George vjeruje da bi se mogao naći u neugodnoj situaciji, no predsjednik ima na umu nešto drugo: oni počnu razgovarati o njegovom djetinjstvu i o počecima njegova rada u vodvilju zajedno sa svojom glazbenom obitelji s kojima je bio član zabavljačke grupe "The Four Cohans".

Nakon toga on je samostalno osnovao svoju družinu s Mary (J. Leslie), budućom ženom. Zahvaljujući kvaliteti i dopadljivosti njegovih djela, postat će najpopularnija zvijezda Broadwaya. Iako će biti i problema, njegov entuzijazam osvajat će ljude.

 


Komentari (0)

Foto