P.T. Barnum (1999)

P.T. BARNUM (Originalni naziv)

drama biografski

Dvodijelni film o životu velikog američkog poduzetnog zabavljača, P. T. Barnuma

 
Režija: Simon Wincer
Scenarij: Lionel Chetwynd
Uloge: Beau Bridges, Jordan Bridges, Cynthia Dale, Natalie Radford, ...

Filmografija

TV film u dva dijela, prati osobni i profesionalni život poduzetnoga zabavljača P.T. Barnuma od djetinjstva pa do smrti. Beau Bridges kao P. T. Barnum bio je nominiran za nagradu Emmy i Zlatni satelit, jednako kao i dvodijelni TV film (mini-serija).

Još kao dvadesetogodišnjak, poduzetni Phineas Taylor Barnum osnovao je vlastite dnevne novine. Godine 1934. oženio je djevojku Charity, a već na bračnom putovanju u New Yorku, imao je tada samo 24 godine, pokazao je na zgradu Scudder's American Museuma i rekao da će tu jednog dana biti Barnumov muzej. Otkupio je posao od propalog vlasnika, koji je na pozornicu dovodio stogodišnju Crnkinju, robinju, navodnu njegovateljicu Georga Washingtona, koja je pred publikom pričala o svojim doživljajima. Barnum je otkupio zgradu i sav inventar za 50, s staricu za 20 dolara, no nju je odmah oslobodio ropstva.

Tako je počelo nastajati carstvo poduzetnoga zabavljača P.T. Barnuma, kojega povijest pamti po slavnom cirkusu, i po tome što je na pozornicu dovodio "nakaze" da bi zabavio publiku i zaradio, a manje se zna da je bio i pisac, političar, izdavač, da se zalagao za oslobađanje Crnaca i borio za jednakost svih.


Komentari (0)

Foto