Zabušanti (1991)

SLACKER (Originalni naziv)

komedija drama film ceste

Film prati preokupacije, razmišljanja i želje dvadesetak marginalaca iz Austina u Teksasu

 
Režija: Richard Linklater
Scenarij: Richard Linklater
Uloge: Richard Linklater, Rudy Basquez, Jean Caffeine, Marc James, Stella Weir, ...

Filmografija

Film "Slacker" neobičan je i originalan film, drama iz svakodnevnog života koja je iznimno živ spoj filma ceste, komedije, ali i socijalno angažiranog filma, jednostavne teme života dvadesetak marginalaca i pripadnika američke niže klase iz teksaškog grada Austina. Bez konkretne usmjerenosti priče, film se usredotočuje na prikaz njihovih preokupacija, razmišljanja i želja.

Austin u Teksasu, devedesetih godina. U gradu postoji oko dvadesetak faca koje provode dane klateći se po ulicama, vodeći ustaljeni, monotoni život. Mladi putnik koji dosadi taksistu (R. Basquez) svojom pričom, osoba koja tvrdi drugima da su Amerikanci bili na Mjesecu prije pedesetih, starac koji voli filozofirati te se zapriča s pljačkašem spremnim da upravo njega okrade, zaluđeni kolekcionar televizora, žena koja prodaje Papa testove samo su neki koji čine luckasti kolaž s gradskih ulica, diskutirajući svako malo o klasnim razlikama, nezaposlenosti, terorizmu...

Režiju, scenarij, kao i glavnu ulogu potpisuje Richard Linklater, američki filmaš, našoj publici najpoznatiji kao redatelj animiranog filma "Waking Life", te filma "Nacija brze hrane". Film je više-manje zadobio naklonost kritike, a navode ga kao primjer nezavisnog američkog filma.


Komentari (2)

Foto