Grace i Glorie (1998)

GRACE AND GLORIE (Originalni naziv)

drama

Žena u emocionalnoj krizi odluči volontirati njegujući tvrdoglavu i nemoćnu staricu

 
Režija: Arthur Allan Seidelman
Scenarij: Grace McKeaney
Uloge: Gena Rowlands, Diane Lane, Neal McDonough, Chris Beethem, Emmy Rossum

Filmografija

Ovaj izvrstan film o ljudskosti, starosti i preživljavanju tragedija, koje je lakše preživjeti uz nekoga tko suosjeća nego samom, osvojio je nagradu Christopher kao najbolji film 1999. godine, te za scenarij i režiju.

Grace Stiles (G. Rowlands) tvrdoglava je starica, vjeruje u Boga, ali ne ide u crkvu, opire se čak i bolesti, odbija uzimati lijekove i ne želi ostati u bolnici, nego se vraća na svoje imanje, iako je slaba i teško pokretna. Imanje, farmu i voćnjak, na kojemu je živjela čitav život, prodala je, no zakon joj omogućuje da u miru do smrti živi u svojoj kući. Zato radije odlazi kući, nego da živi s unukom Royem (C. Beethem) i njegovom ženom. O teškim pacijentima koji iz bolnice odlaze kući brinu se dobrovoljni članovi hospicija. A u mjesni hospicij stigla je nova članica, Gloria Greenwood (D. Lane), mlada žena koja se s iskrenom brigom i suosjećanjem brine o starima i nemoćnima. Ona se sa suprugom odvjetnikom privremeno, zbog njegovog posla, doselila iz New Yorka u ruralni dio Virginije i želi korisno provoditi vrijeme. Iako Grace Stiles ne želi ni pomoć hospicija, Gloria Greenwood joj se i protiv njezine volje sviđa, pa joj dopušta da dolazi svaki dan, Unatoč Glorijinoj prividnoj vedrini, Grace osjeća da i Gloria, koju ona uporno zove Glory, nosi u sebi neizlječivu tugu.

Snimljen je u posebnoj Hallmarkovoj produkciji Hall of Fame, prema izvrsnoj drami Toma Zieglera, u režiji Arthura Allana Seidelmana, uglednog redatelja koji je režirao više od sedamdeset filmova i serija i osvojio niz nagrada, a scenarij je napisala Grace McKeaney, televizijska producentica i scenaristica koja je pisala scenarije za niz popularnih filmova i serija (Roseanne, Klijent itd). Osobito treba istaknuti dvije odlične glumice u glavnim ulogama, koje nose cijeli film, G. Rowlands i D. Lane.


Komentari (0)

Foto