Jovanka Broz i tajne službe (2021)

Jovanka Broz i tajne službe (Originalni naziv)

dokumentarni biografski

Priča o Jovanki Broz i tajnim službama, u deset epizoda

 
Režija: Nedeljko Kovačić
Scenarij: Svetko Kovač
Uloge: Milica Tomašević, Snežana Savić, Tihomir Stanić, Nebojša Dugalić, ...

Filmografija

U Muzeju Jugoslavije snimljena je igrano-dokumentarna serija "Jovanka Broz i tajne službe" iz pera scenariste serije "Tajne službe Srbije", generala Svetka Kovača, u režiji Nedeljka Kovačića. Ideja autora serije, zasnovane na arhivskoj građi, je da što vernije prikažu Jovankin psihološki profil.

Igrano-dokumentarna serija Jovanka Broz i tajne službe prati najvažnije događaje iz života Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od dolaska u Beli dvor, udaje, do nesporazuma, sukoba, optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije i života u nehumanim uslovima.

Ova serija gledaocima će dočarati kako je upravo Jovanka Budisavljević izabrana da radi kod Tita u Belom dvoru, kako je došlo do zbližavanja nje i Tita i kako je i kada Tito zaprosio.
Posebno je zanimljivo kakvu su ulogu imale službe bezbednosti u uspostavljanju veze između Tita i Jovanke, pre svega OZNA preko Rankovića i Šašića i sovjetska služba preko Steve Krajačića. Da li je Krajačić dobio zadatak od Staljina da ubije Tita i šta ga je sprečilo u tome.

U prvoj epizodi biće prikazano kako je došlo do zbližavanja Tita i Jovanke, ko je prvi otkrio njihovu vezu i upozorio Jovanku na moguće posledice. Da li je Jovanka zbog Tita prekinula vezu sa oficirom koji je bio na školovanju u Sovjetskom Savezu i kako je regovala na Titova udvaranja.
Gledaoci će saznati i kako je i kada Tito Jovanki prvi put izjavio ljubav i kada je zaprosio i kakva je bila njena reakcija. Službe bezbednosti su pratile postepeno zbližavanje Tita i Jovanke, ali je taj podatak čuvan u strogoj tajnosti.
Takođe je zanimljivo kako je Jovanka za relativno kratko vreme od obične radnice u Belom dvoru, postala glavna domaćica vile u Užičkoj 15, a zatim i osoba od Titovog velikog poverenja i pomoćnik sekretara u Titovom kabinetu.

Jovanku Broz u različitom životnom dobu tumače Milica Tomašević i Snežana Savić.

Komentari (0)

Foto