Solaris (2002)

SOLARIS (Originalni naziv)

drama sf

Traumatizirani psiholog G.Clooney odlazi analizirati posadu svemirske postaje

 
Režija: Steven Soderbergh
Scenarij: Steven Soderbergh, Stanislaw Lem
Uloge: George Clooney, Natascha McElhone, Viola Davis, Jeremy Davies, Ulrich Tukur

Filmografija

Film je svojim egzistencijalističko-filozofskim usmjerenjem i zahtjevnom artističkom izvedbom nekarakterističan za hollywoodsku produkciju, a prikazan je u konkurenciji festivala u Berlinu.

Traumatiziran samoubojstvom voljene supruge Rheye (Natascha McElhone), psiholog Chris Kelvin (George Clooney)dolazi na poziv prijatelja astronauta na svemirsku postaju koja kruži oko oceanskog planeta Solarisa, kako bi analizirao neobične događaje. Na postaji začuđeni Kelvin susreće Rheyu, a s vremenom shvaća da je ona zapravo nastala djelovanjem Solarisa na njegovu podsvijest...
Godine 1972. glasoviti sovjetski odnosno ruski sineast Andrej Tarkovski adaptirao je roman Solaris poznatog poljskog SF autora Stanislawa Lema. Iako je film, kao i ostali njegovi radovi, stekao kultni status, Lem nije bio zadovoljan adaptacijom, smatrajući da je pitanju granice čovjekove spoznaje, koje je bilo u središtu njegova romana, Tarkovski pretpostavio pitanje zločina i kazne te bespotrebno dodao niz likova.
Na preporuku liječnika, Lem, koji je tada već bio u visokim godinama, nije gledao hollywoodsku prilagodbu "Solarisa", pod producentskom palicom slavnog Jamesa Camerona (Bezdan, Terminator 1 i 2, Titanic) i u scenarističko-redateljskoj izvedbi jednog od najuglednijih američkih filmskih autora u zadnjih dvadesetak godina, Stevena Soderbergha (Seks, laži i videovrpce, Daleko od očiju, Erin Brockovich, Traffic, Oceanovih 11, 12 i 13).
U Soderberghovoj verziji glavne uloge tumače G. Clooney (TV serija Hitna služba, Jednog lijepog dana, Daleko od očiju, Tri kralja, Syriana, Laku noć i zbogom) i N. McElhone (Život s Picassom), a gledatelji će prepoznati i J. Daviesa (Hotel od milijun dolara) u ulozi jednog od članova posade.

Komentari (0)

Foto