Duga (1978)

RAINBOW (Originalni naziv)

drama glazba biografski

Životna priča o mladenačkom usponu Judy Garland, iznimno talentirane pjevačke zvijezde

 
Režija: Jackie Cooper
Scenarij: John McGreevey, Christopher Finch
Uloge: Andrea McArdle, Don Murray, Piper Laurie, Martin Balsam, Michael Parks, ...

Filmografija

O uspjehu, prvim počecima i svemu što je Judy Garland doživljavala do svoje šesnaeste godine, govori film "Rainbow", snimljen prema knjizi Christophera Fincha.

Judy (A. McArdle) je prvi put nastupila s dvije i pol godine pjevajući pjesmu Rainbow. Bila je najmlađa kći Franka (D. Murray) i Ethel Gum (P. Laurie) i zvali su je Baby. Još kao dijete nastupala je sa svojim dvjema sestrama pod imenom Gumm Sisters. Vrlo rano njezini su roditelji - koji su i sami bili zabavljači po profesiji i vlasnici kazališta u kojemu su prikazivali vodvilje - shvatili da Judy ima rijedak pjevački dar. Još u djetinjoj dobi mogao se prepoznati budući slavni kontraalt koji ju je proslavio. Njezin prvi najveći uspjeh bila je glavna uloga u filmu Čarobnjak iz Oza (1938). Judy Garland bila je zvijezda četiri desetljeća, najmlađa je dobitnica nagrade Cecil B. DeMille za životno djelo; nominirana je za Oscara za ulogu Zvijezda je rođena. Ali, unatoč tome što je bila čudo od djeteta, početak nije bio lak...

Ulogu Judy glumi A. McArdle, koja je u vrijeme snimanja imala čertnaest godina, a svojim je glasovnim sposobnostima približno odgovarala liku Judy Garland. U filmu se pojavljuju mnogi poznati glumci, među njima i Mickey Rooney, s kojim je glumila u više filmova i mjuzikla. Biografsku dramu Rainbow režirala je Jackie Cooper. Film je osvojio Primetime Emmy za kameru (Howard Schwartz).


Komentari (0)

Foto