S onu stranu rešetaka (2001)

WITHIN THESE WALLS / THEIR LAST CHANCE (Originalni naziv)

drama

Djevojka dolazi u zatvor gdje odabire tri žene za projekat dresiranja psa za nemoćne osobe

 
Režija: Mike Robe
Scenarij: Robert J. Avrech
Uloge: Ellen Burstyn, Laura Dern, Lucinda Davis, Latanya Richardson, Maria Herrera

Filmografija

Ovaj je film inspiriran istinitom pričom o sestri Pauline Quinn, koja je dobila ideju o dresuri pasa pomoćnika i uvjerila zatvorsku upravu da joj da priliku da pokuša provesti projekt. Pokazalo se da je njezin program najuspješniji do sada osmišljen program za rehabilitaciju i provodi se u desecima zatvora u SAD-u.

U ženski zatvor u kojemu su osuđenice za teške zločine stiže mlada žena (L. Dern) s posebnim projektom. Njezina je zamisao da zatvorenice dresiraju pse "pomoćnike", one koji će kasnije pomagati slabo pokretnim ljudima u invalidskim kolicima. Ravnateljica zatvora isprva ne želi ni čuti, jer se boji bilo kakvog iskoraka iz stroge rutine, no gorljiva djevojka uspijeva je uvjeriti da joj da mogućnost da barem pokuša. Iz azila dovodi tri psa i među zatvorenicama bira tri žene za koje pretpostavlja da bi bile najprikladnije. Jedna je od njih Leda (M. Herrera) koja se boji pasa i boluje od epilepsije, a za projekt se prijavila jer želi suzbiti svoj strah. Druga je Eliza (L. Davis), djevojka koja je tek postala punoljetna, osuđena na doživotnu robiju za dvostruko ubojstvo - ubila je svoje silovatelje. Treća je Joan (E. Burstyn), žena koja ničim ne pokazuje da želi sudjelovati u zatvorskom životu, u stvari, u životu uopće. Iza nje je očito teška prošlost i nije joj ni do čega stalo. Kako tjedni dresure odmiču, sve je jasnije da koliko psi uče od svojih dresirica toliko se one mijenjaju uz pomoć pasa. No, probni je rok samo jedan mjesec i o komisiji ovisi hoće li projekt biti nastavljen.

Film je dobio nagradu Genesis za najbolji TV film 2002. godine, a scenarist Avrech bio je nominiran za nagradu Humanitas.


Komentari (0)

Foto